DRUGO TRIMESEčJE NOSEčNOSTI

V drugem obdobju nosečnosti lahko že pričakujete vidno povečanje trebuščka in prve premike. Čez prvo, najobčutljivejše obdobje ste uspešno prišli in večinoma se tudi slabosti (v kolikor so bile prisotne) prenehajo.

Tako kot v prvem, pa tudi v drugem obdobju lahko pričakujemo spremembe, pri nosečnici  in otroku. Nekaterih stvari se je priporočljivo izogibati, spet druge se toliko bolj priporočajo.

Pred vami je pregled Nuhalne svetline, v kolikor ste se zanj odločili, ter tretji, četrti in peti pregled. Za tiste starše, ki si želijo vedeti, je tudi spol otroka dobro viden.

Medtem, ko nosečnica v začetku tega obdobja še nima občutka, da se kaj dogaja, pa ima otroček veliko dela. Razvijejo se refleksi, obrazna mimika, prstki, pljuča, možgani (že prevzemajo nadzor), ušesa, sluh in okus. Pojavijo se tudi zametki mlečnih in stalnih zob, okostje pa je popolnoma razvito.

Preko UZ se lahko vidi premikanje ustnic in mišic. Noge so v tem obdobju daljše od rok, sama rast otroka je hitrejša. Rastejo lasje, obrvi, trepalnice in dlake po telesu. Koža je najprej še tanka in prozorna, počasi se nabirajo maščobe pod njo.

Otrok že lahko čuti dotik, nosečnica zazna njegove premike in občuti se ga tudi od zunaj. Premikanje je bolj intenzivno. Otrok ima že razvite prstne odtise, polni in prazni tudi mehur. Oči ima že odprte, običajno pa zraste do 34 cm in tehta okoli 800g.

Preberite več