NOSEčNOST

Nosečnost (tudi gestacija) je obdobje od uspešne oploditve do poroda. V primeru, da gre za več kot enega otroka se imenuje večplodna nosečnost. Običajno traja devet mesecev, kar je od zadnjega menstrualnega cikla do poroda oz. 38 tednov, kar je od oploditve do poroda. Nerojenega otroka uradno v prvih dneh imenujemo zarodek ali embrij, kasneje pa plod ali fetus. Nosečnica, ki bo rodila prvič imenujemo prvorodnica, tisto, ki je že prej rodila pa mnogorodnica.

Obdobje nosečnosti se običajno razdeli na tri dele. Ti označujejo glavne stopnje v otrokovem razvoju. Prvo trimesečje je najbolj rizično, v tem obdobju je tudi največ možnosti za spontani splav. V drugem trimesečju se že zelo natančno spremlja rast in razvoj otroka, ter zazna morebitne motnje v razvoju. V tretjem trimesečju se otrok pripravlja na življenje izven maternice.

Prvi znak nosečnosti se ugotovi z opravljanjem testa nosečnosti, ki temelji na količini določenih hormonov. Uradni znak pa je šele pregled pri ginekologu, ki z ultrazvokom to potrdi.

V času nosečnosti se potrebe po količini zaužite hrane spremenijo, prav tako marsikatera fizična lastnost nosečnice. Redni pregledi pri ginekologu so priporočljivi in zato del praktično vsake nosečnosti.

Priprava na prihod otroka na svet zahteva tudi nekaj pomembnih odločitev, kot je odvzem matičnih celic ter izbira imena. Poleg tega pa še samo pripravo na prihod novega člana v šoli za starše ter z urejanjem dokumentacije (otroški dodatek, očetovstvo, denarna pomoč, porodniška, dopust,…).