Na dopust sami ali še s kom?

Čas dopustov in čas počitnic je. Nekateri se odpravijo npr. na morje, zapustijo domači kraj z namenom, da si tako starši kot otroci spočijejo od običajnih vsakodnevnih aktivnosti ;-).

Spremljam življenja različnih družin in opažam, da obstajajo nekako tri vrste. Tiste družine, ki s seboj vzamejo babice in dedke, tiste, ki gredo na dopust s prijatelji in tisti, ki dopust počnejo sami.

Razmišljam o vzgibih za tovrstne odločitve. Če so otroci majhni, se lahko odločijo za babice in dedke, ki so lahko v pomoč pri “uživanju počitnic” otrok. Starši imajo lahko zaradi tega manj dela, lahko pa tudi več, če babice in dedki tudi dopustujejo ;-). Lahko gre pa seveda za čisto navezanost in ljubezen med generacijami.

Druga skupina so starši, ki s seboj vzamejo prijatelje. Po možnosti z otroki podobnih let, ki se med seboj dobro ujamejo. Je pa vprašanje, če se na dopustih in spremenjenih aktivnostih ujamejo tudi starši? Lahko se zgodi, da pride do razhajanj v načinu funkcioniranja in potem imaš poleg dela z otroki delo še s prijatelji.

Tretja skupina so starši, ki se na dopust odpravljajo sami. Res da je dopust z malčki še večji fizični napor kot doma, vendar pa je to čas, ki ga družina preživlja sama s seboj, se znajde v novih situacijah, kjer se otroci lahko naučijo veliko novega in pametnega za življenje. To je tudi priložnost, da so malo sami, sami s seboj.

Seveda se pa vse načine med seboj lahko tudi kombinira, kajne.

Lep dopust in počitnice vam želim!

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.