Otroci žrtve starševskih ambicij ali pač ne?

Pod roke mi je prišla ameriška odaja, reality show, kjer otroci od 8 let do 14 let starosti tekmujejo v kuhanju proti znanim odraslim kuharjem z večletnimi izkušnjami.

V domači družbi se je razvila debata o tem ali so ti otroci žrtve staršev in njihovih ambicij ali pa je res mogoče, da imajo otroci sami tako velike želje in strasti, in ne samo to, tudi sposobnosti, da so kos časovnim in strokovnim pritiskom. Moram povedati, da niso kuhali hrenovk ali zrezkov v omaki, ampak so recepti bili zelo tehnično kakor tudi vsebinsko zahtevni in na nivoju restavracij z Michelinovimi zvezdicami.

Mnenja so bila deljena. Jaz osebno sem glede na videno zagovarjala, da so ti otroci zares sposobni, pa čeprav pri teh letih. V času tekmovanja namreč, ko so pripravljali hrano, nobenega od staršev ni bilo zraven, ki bi jih časovno usmerjal in seveda tudi strokovno, kaj šele jim doziral veliko mero domišljije pri sestavi receptov. In take naloge ne moreš izpeljati in dokončati v omejenem času, če res nisi (sam) sposoben. In to ne glede na leta.

Verjamem, da je to mogoče.  Niso se pa vsi z menoj strinjali. Pa nič ne de ;-).

Trdim, da je še posebej take talente (in vse druge seveda tudi) treba tako prepoznati kot tudi razvijati. In to je zagotovo naloga nas staršev.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.