Atopijski dermatitis – vpliv na življenje

Prvič sem se z atopijskim dermatitisom srečala pri svojem tretjem otroku slabe tri leta nazaj. Po tem ko smo preizkusili mnogo zadev, smo našli tisto, ki je nam rešila težave. Slabo leto nazaj se nam je pridružil še en družinski član in s seboj prinesel podobne težave a v manjšem obsegu. Tudi pri njem se sedaj bolj ali manj uspešno spopadamo s težavami na enak način kot smo se pri starejšem. Prinese pa to veliko sprememb v življenje, tako od otroka, kot tistih, ki so mu blizu.

Če izhajam iz sebe, to zame vsakodnevno pomeni, da računam na to, da potrebuje za večerno pripravo na spanje več časa, da je potrebno bolj pogosto umivanje rok, sploh po jedi od katere izmed živil na katere sta malčka alergična in podobno.

tortaA če odmislimo ta fizični del, so tukaj določene stvari, ki nam pridejo pod kožo. Zaradi alergij si avtomatsko pozoren na vsa živila, kaj kupuješ, kaj naročaš, kaj dobiš. Tudi ko otrok sploh ni zraven oz. ni potrebna neka dodatna pazljivost. Ko si skupaj z otroki v družbi, si kot sokol, opazuješ kaj »nevarnega« bi lahko prišlo v bližino tvojih otrok, ali so si tisti, ki se z njimi igrajo, umili roke po tem ko so jedli npr. torto in podobno.

Pozoren si na bravo oblačil, na materiale (oblačil, obutve, posteljnine), na temperaturo, na vrsto in izvor prehrane, na pralne praške, sredstva za osebno nego, sončne kreme, negovalne kreme, vse kar bi v določeni točki morda lahko prišlo v stik s tvojim otrokom.

oblačilaVse to je del mojega življenja, vsakdana, ni potrebno kaj preveč dodatno razmišljati o tem, ker je postalo čisto avtomatsko, nekaj kar se vedno spremlja in opazuje. V manjšem obsegu vpliva tudi na tiste, ki so v stiku z mojimi malčki, npr. starše otrok njihovih prijateljev…

Tudi če pride dan, ko nihče od mojih bližnjih ne bo več imel alergij ali atopijskega dermatitsa, se mi zdi, da bom na vse te stvari ostala ekstra pozorna najbrž kar celo življenje 🙂

V veliko pomoč razumevanja atopijskega dermatitisa pa mi je bilo predavanje prim. Vlaste Dragoš, dr. med., specialistke dermatovenerologije na katerega vas vabim tudi ob tej priložnosti. Več na povezavi:

Atopijski dermatitis – kaj-zakaj-in-kako

 

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.