Načrtovanje družine

Sem velik zagovornik ideje o družini. Seveda pa ni vsak par za to. Pa recimo, da ste, da si želite enega »pajacka«, ki vam bo prinesel veselje v vsakdan. Ali ste zares pripravljeni na ta korak? Ste se s partnerjem dogovorili o pomembnejših vidikih te odločitve? Ali se zavedate kaj to pomeni za vaš vsakdan? Delil bom nekaj svojih vidikov, kako jaz gledam na to odločitev. Ni nujno, da imam prav, ampak imam prav zase. In po teh načelih pri nama raste že tretji otrok.

Dogovor o vzgoji

Pomembno je, da se pogovorite o tej temi. Je namreč osnova, na kateri bosta gradila.  Dogovoriti se bosta morala o načinu vzgoje že od samega rojstva naprej. Ali boste otroka dvignili iz postelje vsakič, ko bo jokal? Če ne bo mamica imela zadosti mleka, ali boste takoj prešli na flaško? Ali boste pri uvajanju goste hrane 100% upoštevali (kot jaz temu pravim) modne trende, ali boste poslušali babice in dedke? Kdaj boste otroka posedeli in kdaj boste pomagali pri hoji? Kako pa potem, ko otrok že vse to zna? Ali boste popuščali ali boste strogi? Koliko pravljic boste prebrali, koliko pesmic zapeli in na koliko sprehodov boste šli?

Vse to in še kakšno vprašanje se je potrebno vprašati PREDEN se odločate za otroka. kajti če se s partnerjem že pri teh »malih« zadevah ne strinjate, potem ne vem kako boste vzgajali otroka. Potrebno je poiskati neko rdečo nit vzgoje, ki se jo držite. Seveda oči in mami ne vzgajata isto, samo jedro pa mora biti skupno! Tako otrok ne bo zmeden, ne bo dobival mešanih sporočil in bo vedel kaj se od njega pričakuje.

Ali ste pripravljeni?

Zakaj? Zakaj si želite imeti otroka? Ker si ga resnično želite in ste na to pripravljeni? Ker v svojem srcu čutite, da je čas za ta korak? Ali zato, ker je to naslednji logični korak? Ali pa, ker imajo že vsi okoli vas otroke, vi pa ne? Zavedajte se dejstva, da ko enkrat otroka imate, ga ne morete več NE imeti, je VAŠA odgovornost in je potrebno zanj poskrbeti!!

Ogromno (preveč) ljudi srečujem, ki na ta korak niti približno niso pripravljeni. Ali se sploh zavedate, kaj to za vas pomeni? To pomeni, da se vam bo življenje obrnilo 100%. To pomeni, da boste prvih nekaj mesecev vstajali cele noči, to pomeni, da bo šla tretjina plače za otroka (vsaj tretjina). Ali se zavedate, da otroci od začetka svoje poti na tem svetu veliko jokajo? Žal ne znajo še povedati kaj jih muči. Treba jih je dojiti, kupčkati, previjati, preoblačiti, spremljati kako ležijo, nositi, vozičkati, velikokrat peljati k zdravniku (večinoma v prvem letu starosti zaradi pregledov, spremljanja napredka in cepiv), ponoči vstajati…. Tukaj bi lahko še našteval, ampak vsi ti izzivi tudi zginejo, ko se ti otrok nasmeje. Vse pozabiš v sekundi. Dramatiziram pa zato, ker morate biti pripravljeni tudi na vse od prej naštetega in še kaj.

Očetova vloga

Kam spada pa oče v vsem tem? Brez njega seveda otroka ni, pa saj ga ni tudi brez matere. 😀 Ne bom našteval vsega, kaj si mislim, da MORAMO očetje počet niti kaj bi TUDI LAHKO, povedal bom kaj delam jaz. Pred rojstvom sva s partnerko se pomenila kakšna bo najina rdeča nit in tudi, da se bova v trenutku nestrinjanja ugriznila v jezik pred otroci, nato se pa na samem pogovorila kaj se nama zdi da bi lahko drugače naredila. Skupaj sva uredila otroško sobo. Obleke in vse kar je bilo za spakirati za v porodnišnico sem prepustil njej, ker če bi jaz, bi pripeljal sabo kar omaro. SKUPAJ sva šla na šolo za starše in šel sem z njo v porodnišnico. Bil sem ZRAVEN ves čas, pri vseh treh porodih in vsakič še prerezal popkovino. Ko sta prišla domov, sem velikokrat vstal ponoči in ji prinesel otroka, ga po dojenju pokupčkal in odnesel nazaj spat, tretjino plenic sem JAZ zamenjal. In vzgajam TUDI jaz. Zakaj toliko poudarjam sebe? Ker sem kaj več? NE! Samo zato, ker biti oče, ne pomeni samo naziva, ampak tudi funkcijo.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.