Hobiji

Kot sem že enkrat prej omenil, smo ljudje večinoma družabna bitja. Radi se gibljemo v skupinah enako mislečih, saj se tam počutimo varne. Po drugi strani pa prav tako, kot potrebujemo druženje, potrebujemo čas, ki ga porabimo sami s seboj. Da se umaknemo od službe, prijateljev, družine. Da smo sami s svojimi mislimi, da delamo nekaj kar nam je v užitek. Predvsem, da imamo tisto neko stvar, ki je samo naša.

Seveda pa v današnjem tempu težko najdemo tistih nekaj minut ali pa ur na dan, ko bi se spustili v svoj svet. Delavniki so vse daljši, zadolžitev na delu je preveč, domov pridemo utrujeni. Doma nas pa čakajo otroci, polni energije, ki komaj čakajo, da se bomo igrali z njimi, da nam povejo vse kar so počeli in kaj so se naučili, saj nas cel dan niso videli. Skuhamo si kavico, spijemo energijsko pijačo, ali pa nekaj, da nas malo dvigne, da se posvetimo še njim. Nato, ko jih damo spat, smo zmožni samo še ležanja pred tv, kjer zaspimo. Kdo pri zdravi pameti bi pa pomislil še na hobije, saj nimamo ne časa, ne energije, ne volje.

Pa je res potrebno, da je temu tako? Zakaj pa smo brez energije? Zaradi službe? Napornih otrok? Dolgega delavnika? Ne. Zaradi naše odločitve, da nam je težko v življenju in, ker vsi okoli nas tako pravijo, da moramo biti pri takem tempu utrujeni. Sam delam vsak dan od 8.00 do 15.00, pred tem vstanemo okoli 5.30, z otroci pogledamo malo risank, se oblečemo in jih peljem v vrtec. Po službi jih grem iskat in se doma igramo do šestih, ko pripraviva večerjo, nato se pospravi igrače, pravljica in spanje ob 19h. Tega se s partnerko drživa, kajti če bi otroci bili pokonci do 22h, nama seveda ne ostane nič časa. Nato se pa s partnerko malo menjava, ona gre 2-3x na teden ven, narediti nekaj zase, sam pa grem 4-5x. Spat grem okoli polnoči/enih zjutraj. Tak ritem sem si izbral sam. Ali bi lahko jamral že ob 15h, da sem utrujen? Lahko bi, ampak ne.

Prav tako kot so lahko hobiji odlični, da se človek zbere, so lahko tudi uničujoči. Lahko si naberemo toliko hobijev, da za partnerja/prijatelje nimamo časa, kar posledično lahko pomeni, da partner odide, da zgubimo prijatelje. Prav tako pa lahko za hobije porabimo ogromno denarja. Če si jih lahko privoščimo, pa moramo sami pri sebi narediti finančno sliko.

Najti moramo neko ravnovesje med vsem, kar se nam dogaja v življenju. Moramo v svet, med ljudi, se družiti z nekom, ki ni naš sorodnik ali partner, moramo si vzeti čas zase in na koncu dneva se moramo seveda tudi posvetiti našim najdražjim. 😀

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.