Alergijska dieta

Zaradi Atopijskega dermatitisa in alergij mojega najmlajšega sinka sva sedaj oba na prav posebni dieti. Poleg tega, da je revček alergičen na kravje mleko, beljak in pšenico, je še kar nekaj živil, ki jih zaenkrat še ne sme uživati, dokler dojim pa seveda tudi jaz ne.

Ker pri njem poteka uvajanje goste hrane, je to precej strogo in omejeno. Vsako živilo morava uvajati en teden, začeli pa smo z belo zelenjavo in sadjem, kar pomeni krompir, cvetačo, bučke, jabolka, hruške,… vse to seveda prekuhano.

Ko sva bila še na Dermatovenerološki kliniki so mi rekli, da se lahko odločim, ali preneham z dojenjem in potem dieta seveda zame ni več obvezna, ali pa se tega strogo držim.

Odločitev je bila precej enostavna tudi zato, ker nadaljevalno mleko za take otroke stane kar 18,00€ kar zadošča za samo 12 obrokov. Če torej govorimo o njegovi trenutni mesečni prehrani, bi to naneslo več kot 200€. Povedali so nam, da lahko dobimo 50% popust na to posebno mleko, a šele ko tudi alergolog potrdi alergije, kar pa bo šele januarja.

Torej dojenje ostaja in počasno uvajanje goste prehrane se nadaljuje.

Skušnjave zame so seveda na vsakem koraku, še posebno v tem času v letu, a to je še najmanj. Največja težava se pojavi finančno in pa v počutju/zdravju. V dveh tednih sem shujšala 4kg, kar je sicer odlično, a je več kot očitno šlo prehitro. Preskok na tako zelo omejeno prehrano je bil šok za moje telo in videti je, da bo še nekaj časa trajalo, da se navadim.

Potem pa so tukaj finance. Vsi, ki so se kdaj srečali z alergijo na določeno vrsto hrane vedo, da je ponudba zelo omejena, cene pa zeloooo zasoljene. V tej vrsti diete je dovoljena torej 100% koruzna moka, 100% ajdova moka in 100% riževa moka. Koruzna in ajdova sama zase ne obstojita pri peki kruha, zato je kombinacija z riževo praktično nujno potrebna. 1kg riževe moke stane med 3,8€ pa tja do 6,4€, najbrž kje tudi več. Odvisno od trgovine in proizvajalca. V primerjavi s pšenično moko, katere kg stane 0,59€, je to kar precejšnja razlika.

Ali bo to dieta, ki se je bo moral malček držati celo življenje, bomo šele videli, dejstvo pa je, da se način prehranjevanja v naši družinici počasi spreminja.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.