Vsakodnevne misli in vprašanja

Ko sem bila najstnica, sem si predstavljala kako bo, ko bom velika, odrasla, odgovorna, s službo in družino. Niti približno ni tako, prav veliko zrastla namreč nisem 🙂

Rodi se otrok, največja sreča na svetu, svet se ti obrne na glavo, na začetku te skrbi kako ga pravilno prijeti? Kaj mora ali sme jesti? Zakaj joka? Zakaj ne neha jokati? Kolikokrat dnevno se pokaka? Ali spi? Ali še diha? Kaj je ta pikica na obrazu? Včeraj je še ni bilo. Se samo koža čisti ali je kaj resnejšega? Gremo h zdravniku? Ne gremo h zdravniku? Kaj mu obleči? Je premalo, je preveč? Ga zebe, mu je vroče? (ne pozabimo da je pulover oblačilo, ki ga otrok obleče ko mamo zebe)

Otrok raste. Pri vpisu v vrtec moraš na sestanku dejansko poslušati, ne pa ga prespati ali prešpricati. Začnejo se neskončna vprašanja, kar naenkrat nisi več ti tisti, ki sprašuje, ampak tisti, ki mora poznati vse odgovore. Sem zares dovolj pametna? Kako se lotiti določenih tem? Kako razložiti vse kar otroka zanima, da bo njemu razumljivo, tebi sprejemljivo in ob tem pustiti otroku da določene stvari spozna sam? Otroci nimajo predsodkov, otroci ne obsojajo, otroci ne vidijo razlik, otrok ni strah. Mi smo tisti, ki jim vse to vcepimo v glavo. Kako se temu čim bolj izogniti?

Kako se zadržati ko otrok pleza in ne v eni minuti stokrat reči pazi to in pazi tisto?

Vsaj enkrat dnevno se vprašam ali sem res sposobna skrbeti za tri otroke? Kaj sploh delam? Je tako prav? Kako pa sploh je prav?

Vzgoja…resna zadeva. Od tega je odvisno, kako se bo tvoj otrok znašel v življenju, kako se bo obnašal do tebe, kakšno vez bosta imela, ali bo poznal vrednote in ko bo čas za to bil samostojen, odgovoren pa tudi pripravljen na zabavo in na to, da bo sledil svojim željam in sanjam. In to je sedaj na meni. Resno?

Narediti otroka? Običajno luštno, zabavno in nič kaj naporno.

Roditi otroka? Zelo boli in NE bolečine ne pozabiš ko ga dobiš v roke, vsaj jaz je nisem.

Vzgojiti otroka? Najbrž ga je bolj enostavno roditi 🙂

Vse te dileme, vsak dan znova,… ali je enostavno? Niti slučajno!

Ali je vredno? DA, brez dvoma!

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.