Kdaj k zdravniku?

Na srečo imam precej zdrave otroke in le redkokdaj zbolijo. Vseeno pa smo se že večkrat znašli v situaciji, ko nismo vedeli ali je že pravi čas za obisk zdravnika ali ne.

Pri prvem otroku je bilo sploh običajno tako, da če se je kaj dogajalo, je bilo ekstremno in brez dvoma čas, da poiščemo zdravniško pomoč. A vedno ni tako enostavno.

Ko so otroci majhni ne znajo povedati, kaj jim je, kaj jih boli. Lahko imajo vročino, ali pa tudi ne, lahko so zelo razdražljivi, ali pa tudi ne. Vročina je običajno znak, da se nekaj dogaja, a spet gre lahko samo za to, da raste zobek, ali pa se bres pripravlja kaj resnejšega.

Nisem mama, ki bi prehitro zganjala paniko, a po drugi strani se vsakič znova sprašujem, kdaj je pravi čas, kdaj bodo mojemu otroku sploh lahko pomagali in kdaj je še prezgodaj ali pa sploh nima smisla in bo minilo samo od sebe.

Imam kar nekaj izkušenj z zdravniki, še posebno s tistimi, ki so naveličani vsega, ali pa ne znajo poslušati kar jim poveš o stanju (svojem ali od otroka), kar me je naučilo, da vedno poslušam sebe in svoje občutke. Ne pustim se odgnati kar tako in me tudi ne gane preveč, ko naletimo na odziv v smislu da je še prezgodaj ali pa kaj podobnega. Navsezadnje gre za zdravje mojih otrok, bolje da rečejo da smo prezgodnji, kot da ukrepamo prepozno in povzročimo še kakšno resnejšo škodo.

Se pa res vsakič znova pojavi ta dilema, kaj storiti. Odgovorna sem za svoje sončke, želim si, da bi bili zdravi. In nikakor ne bi mogla sprejeti, če bi zaradi mojega odlašanja ali pa strahu pred tem kaj bodo rekli zdravniki nastale resnejše težave.

Vsi pediatri in zdravniki se dnevno soočajo z vsemi vrstami pacientov. Razumem, da je to zelo naporno in da pride trenutek, ko niso več sposobni pokazati razumevanja za zaskrbljene starše ali kaj podobnega. Ampak pri nas je očitno na vsakem koraku ali pa vsaj zelo pogosto tako.

Želim si, da bi obstajal nekdo, ki bi razumel, da starši nismo zdravniki, ki bi razumel naš strah in našo skrb za svojega otroka in da bi tudi ob nesmiselnem obisku zdravnika pokazal malo razumevanja . . . Si res želim preveč?

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.