Atopijski dermatitis

Po definiciji je Atopijski dermatitis kronična, ponavljajoča se močno srbeča kožna bolezen, ki prizadene dojenčke, majhne otroke, mladostnike in tudi odrasle.

In kot vse kaže, je tudi našega malčka doletela ta neugodna zadeva. Čeprav moram reči, da vse skupaj še kar dobro prenaša, pa brez praskanja in drgnjenja kože ne gre. Če bi mu to zares želeli preprečiti bi mu morali zvezati roke ali kaj podobnega, kar pa ne pride v poštev.

Najhuje pri vsem skupaj je, da ne vemo od česa je, vsaj ne še. Prvi ukrep po navodilih zdravnika je, da torej jaz preneham z uživanjem vseh mlečnih izdelkov in jajc, sledil pa bo najbrž obisk alergologa. Ves ta čas sicer uporabljamo negovalno kremo, ki pa pomaga le za nekaj ur, pa še to ne v celoti.

Vzroki so lahko res različni in potrebno je včasih tudi kar precej časa, da ugotoviš, kje je težava. Zavoljo svojega sinka upam, da bomo čim prej našli vzrok in ga odpravili, je pa pri njem očitno zelo resna oblika, saj se je zadeva izrazila točno tako, kot je zapisano na strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije:

»Bolezen se večinoma začne okoli tretjega meseca starosti s srbečimi žarišči po licih. Pri bolj izraženi bolezni so prisotni vsi znaki burnega vnetja z neostro omejeno rdečino, mehurčki, razjedicami, rosenjem, krastami in luščenjem. Spremembe se širijo z obraza na zgornji del trupa in iztezne dele okončin. Koža pod plenicami in v gubah je praviloma zdrava, ravno tako je zdrava koža okoli ust.«

Zanimivo, da je koža pod plenicami, v gubah in okoli ust zdrava, še posebno ko gre za vzroke povezane s prehrano, ampak je res točno tako. Koža je na vseh teh predelih popolnoma zdrava.

Sedaj sledijo obiski različnih strokovnjakov, tudi sama pa bom medtem naredila vse kar le lahko, da zadevo pozdravimo…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.