Ah, ti zdravniki… v1

Obisk zdravnika je verjetno največja mora vsakega starša, saj to po vsej verjetnosti pomeni, da je njihov otrok bolan. Če že to ni dovolj, pa v večini srečamo zdravnika/pediatra, ki je naštudiral vse statistike, trače in »nove« teorije zakaj je nekaj tako kot je…

Tako smo  čez vikend na Metelkovi pri najmlajšemu dobili diagnozo Atopijski dermatitis.  Kaj za vraga je pa sedaj to?  Ok, dermatitis je vnetje kože, kakšen je pa atopijski? Moja prva misel je seveda bila, ali moji otroci ne morejo najti kaj »normalnega«, kot je prehlad, norice in podobne klasične bolezni? Seveda sva raziskala kaj to pomeni in več si lahko preberetetukaj. Kratek povzetek bi bil, da je to nekaj, kaj draži kožo, samo nimajo pojma kaj. To je nekakšna peta bolezen med dermatitisi.

In če že to ni dovolj, ne vejo niti kako to stanje pozdraviti. Njihova prva rešitev je, da je malček na nekaj alergičen. Kar pomeni za njegovo mami, da bo šla na dieto, kjer najprej ne bo jedla nič kar vsebuje sledi mleka in jajc. Seveda to ni nič pomembno, da je prve tri mesece malčkovega življenja uživala stvari, ki to vsebujejo. Kot pa da to ni dovolj, moramo k alergologu, kjer naj bi ga testirali…

Ali obstaja kakšna vmesna pot? Če komu ni znano, iskanje tistega, na kar naj bi bil alergičen, poteka tako: začne se z vbodnimi testi, kjer  ti vbrizgajo v seriji vbodov različne alergene. Če to ne deluje je naslednji test z obliži, kjer ti alergen nanesejo na hrbet in prekrijejo z obliži, nato gledajo kaj se zgodi v naslednjih 48 – 72 urah. Potem je tukaj še krvni test, kjer gledajo katere imunoglobuline E imamo v krvi. Če pa nič od tega ne pokaže rezultatov, pa ostane še provokacijski test, kjer užijemo vse večje količine alergena (ta test je lahko zelo nevaren). Nekateri od teh postopkov seveda niso primerni za malčke, torej je prva izbira vbodni test.

Kot sem rekel, ali se da temu izogniti? Kaj pa če ni alergija, kaj pa če je povezano s tem, da smo začeli ogrevati stanovanje in je tako zrak bolj suh in s tem njegova koža? Se mu morda koža čisti na malo bolj intenziven način? Ali pa je res alergija in je to res najboljša pot?

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.