Pregled pri pediatru

Pa smo šli! Najin najmlajši sinek je dopolnil dva meseca in ravno na ta dan smo imeli tudi pregled pri pediatru. Brez sivih las in slabe volje žal ni šlo…

Razumljivo je, da se pediatri orientirajo po nekih podatkih, ki veljajo za večino otrok. Tako po sposobnostih in znanju otroka, kot tudi po rasti. Dejstvo je, da je vsak otrok drugačen in zato tudi nekatere stvari osvoji prej ali kasneje kot je povprečje.

Že ob rojstvu otroka sva vedela, da bodo tokrat stvari malenkost drugačne. Tudi če ne bi pridobil praktično nič gramov, bi bil pri dveh mesecih še vedno vsaj znotraj povprečja. Tabele in statistika zanj torej nikakor ne morejo veljati. Povprečen novorojenček tehta 3400g, najin sonček pa se je rodil z 4800g. Torej… Meni osebno je tudi logično da tako velik otrok počasneje pridobiva na teži kot manjši otroci. Če bi upoštevali pravilo, ki ga učijo v šoli za starše, da naj bi otrok v pol leta svojo porodno težo podvojil, v enem letu pa potrojil, bi najin mali sonček pri enem letu tehtal skoraj 15 kg, kar pa nikakor ni dobro.

A vse to ni ustavilo najine pediatrinje da ne bi delala nekih vzporednic in primerjav. Njen sklep je bil torej, da je premalo pridobil na teži. Podvomila je tudi v mojo sposobnost oz. pravilnost dojenja. Dva otroka sta zdrava kot je to sploh mogoče, oba sem dojila uspešno, pri tretjem pa tega več ne znam ali kako?

Seveda mi ni vseeno in mnenje zdravnikov načeloma jemljem resno, ampak tokrat nisem mogla mimo tega, da me ne bi popolnoma razburila, niti ne zato, da bi podvomila vase, ampak ker sploh ni želela slišati, kaj imava povedati. Povedala sva ji, da kaka vsak dan in da če ga preveč časa dojim, da potem bruha kar je bilo viška. Očitno torej dobi dovolj, je čisto vesel, dobre volje in nasploh pred svojimi vrstniki po sposobnostih, če smo že pri povprečju…

Poleg tega moramo tudi k razvojnemu nevrologu. Zakaj? Zato ker je stisnil pesti ko smo ga slekli do golega in zato, ker v šestih sekundah, ko ga je postavila kravice past, ni dvignil glave, kot si je ona zamislila. Povedala sva ji, da običajno glavo drži pokonci že praktično od začetka in tudi da pesti stiska le ko ga slečemo oz. kopamo, pa ni hotela slišati.

Tako smo od drugega obiska pediatra odšli z napotnico za pediatra in naročeni na kontrolo teže čez dva tedna! Razumem da je dobro biti previden, seveda bomo šli k razvojnemu nevrologu, če ne drugega po drugo mnenje. Škoditi ne more.

Se pa sprašujem ali sva samo mi2 občutljiva ali je resnično močno pretiravala…??

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.