Odnos med bratcema in sestrico

Prihod novega družinskega člana pomeni spremembo za vse v družini. Starši moramo svoj čas porazdeliti na več otrok, dinamika celotne družine se spremeni, drugi otroci pa vsak na svoj način sprejmejo novo dogajanje.

Običajno je, da se pojavi ljubosumje, ker najmlajši član potrebuje več pozornosti zaradi same skrbi zanj, kot starejši otroci.

Že ko sva pričakovala drugega otroka, sva veliko razmišljala o tem, kako bo, kako se bo starejši bratec s tem spopadal. Veliko sva se pogovarjala z njim in mu razložila kaj to pomeni.

Tudi ob prihodu hčerke sva se res trudila, da bi bil prehod zanj čim lažji. To je pomenilo, da je morala malčica kdaj tudi jokati kakšno minuto dlje, zato da smo do konca prebrali pravljico ali kaj podobnega. Ne ni bilo enostavno, ampak vsekakor vredno truda.

Čeprav so mnogi mnenja, da se z dve oz. tri letnikom ne moreš pogovarjati o določenih temah, se je nama veliko pogovorov in posebne pozornosti na njegove želje izplačalo. Odnos med njima je tak, kot ga sama še nisem videla pri tako majhnih otrocih. Resnično lepo skrbi za njo že od začetka, izjemno je pozoren, nežen. Naučil se je (preko najinih ukrepov skrivanja premajhnih igrač in koščkov) s kakšnimi igračami se ona ne sme igrati, ker so premajhne in kar sam od sebe pove, če malčica kaj takšnega dobi v roke. Res taka povezanost in pristna skrb, da je skoraj neverjetno.

Ko sva pričakovala tretjega otroka, sva ponovno razmišljala, kako bo. Najin najstarejši sinek že razume, kaj to pomeni, hčerka pa pri dobrem letu niti ne.

Pričakovala sva vse možne scenarije, samo tega ne, kar se dogaja sedaj. Od začetka je bila malce previdna, najbrž ji ni bilo čisto jasno kaj se dogaja. Sedaj sta tako ona kot najin prvorojenec tako pozorna do njega, da je neverjetno. Polno je objemanja, stiskanja, poljubčkov, prineseta mu njegovega medvedka, ali pa dudo, oba sta res pozorna in uvidevna.

Edina težava, ki jo pri tem zares imava je, da hčerka še nima najbolj občutka za nežnost in jo je potem potrebno res nadzorovati in kar malo stran držati.

Resnično so neverjetni in izjemno povezani. Ne bi si mogla želeti več!

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.