Nasvet ali vsiljivost?

Že med partnerjema kdaj pride do nestrinjanja, ko gre za vzgojo. Neizogibno je, da se bomo znašli v situaciji, ko drugi starši uporabljajo drugačne tehnike vzgoje, kot mi sami.

Podobno kot ima vsak pravico do svojega mnenja, ima vsak starš pravico, da se vzgoje loti na svoj način.

Težava se pojavi, ko pride do posega v ta vzgojni pristop.

Sama se načeloma izogibam nasvetom ali pametovanju na tem področju, razen če me res nekdo izrecno vpraša, kaj bi naredila. To se mi zdi zelo občutljivo področje.

Včasih se je res težko zadržati, ker nekateri naravnost kličejo pomoč oz. se stalno pritožujejo nad neubogljivostjo svojih otrok.

Vedno pa se najde kdo, ki ne zna zadržati svojega mnenja za bolj primeren čas. Seveda mi lahko vsak pove, kaj si misli o mojih pristopih, samo ne mi postavljat vprašanj, zakaj sem tako »tečna« ali izpodbijat moje trditve, ko se nek vzgojni proces dogaja.

To je zadnje čase vse bolj pogosto, ko smo v družbi drugih otrok in staršev in pride do kakšne neugodne situacije.

Pred otrokom to vedno in vsakič znova naredi slab vtis, pa ne glede na to, kako zelo dosledna sem pri svojih obljubah, napovedih ali ukrepih.

Res je, zelo sem stroga, tega se zavedam in tudi vem zakaj je tako. A tako kot ne »težim« drugim staršem, ki svoje otroke podkupujejo z bonboni, zato da gredo na sprehod po sončku, ali z risankami, da jim dajo mir, ko se jim ne da igrati z njimi, tako naj tudi oni mene in moje metode pustijo pri miru!

Res je, nimam vedno prav in včasih je dobro slišati mnenje drugih, samo res ni na mestu, ko otroku npr. prepovem sladkarije, ker je samo še ena ura do večerje ali pa iz kakšnega drugega razloga, da mi nek drug starš reče, pa saj je samo en bonbonček ali kaj podobnega.

Seveda vztrajam pri svojem, ne glede na to, se mi pa zdi tovrstno vmešavanje popolnoma neprimerno…

Napisal/a

1 Komentar to “Nasvet ali vsiljivost?”

  1. Saso says:

    Res je in se popolnoma strinjam!

    Če komu kaj ni všeč glede mojega načina vzgoje, povej mi enkrat, ko otrok ne bo zraven. Ne mi pa pametovat o tem, ko sem ravno okregal otroka, da sem strog, ali pa ‘saj ni otrok tko mislu’ al pa kaj podobnega…

    Napište si na listek, pa mi povejte kasnej, pa bom razložil rade volje, zakaj sem ravnal tako kot sem.

    😀

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.