Afte pri otroku

Moja mala sončica je pri svojih enajstih mesecih dobila afte v ustih in sicer na spodnji in na zgornji ustnici, na jezičku dve manjši in na nebu zelo daleč zadaj, točno tam, kjer požira hrano.

Vse skupaj se je začelo ponoči okoli tretje ure z jokom, ki je v presledkih trajal tja do jutra. Najprej sva bila prepričana, da gre za zobke, potem pa sva malo bolj pogledala, zakaj noče jesti in našla tele majhne, a še kako nadležne pikice oz. mehurčke.

Zadeva se je čez dan stopnjevala, čez noč pa poslabšala do te mere, da hrana skorajda ni več bila opcija. Poleg očitnih bolečin v ustih in kar tresenju ob kakršnemkoli stiku s hrano, se je pojavila tudi slina v enormnih količinah.

Dan je bil v znamenju nenadnih krikov in neutolažljivega joka, ter spanja po obrokih, malo hrane je vendarle uspela pojesti. Res pa je, da je veliko veliko pila. Noč je bila aktivna in tudi prihodnji dnevi. Potem smo ugotovili, da ji hkrati s tem še dva zobka naenkrat rasteta.

Najhuje od vsega je, da prav veliko ne moreš narediti. Sicer smo se oborožili s protibolečinskimi zadevami in tudi za usta oz. afte namazat. Ampak enajst mesecev star otrok pač ne čaka pri miru z odprtimi usti, da ti na obolelo mesto vmasiraš gel, ki bi pomagal, še posebno ko je to mesto daleč zadaj,…

Poleg vsega je pediatrinja rekla, da lahko zadeva traja tudi 14 dni. Po dobrih petih dneh lahko rečem, da gre vse skupaj malce na bolje. Napredek je očiten, kar je odlično. Koliko bo še trajalo pa bomo videli.

Najhuje je res, ko ne veš več kaj narediti, ko je očitno da je lačna, da jo vse boli pa jesti ne more, zaspana, pa ne more zaspati, duda tudi ne pomaga prav zelo pri vsem tem. Seveda pa se 24 ur na dan tudi ne moreš ukvarjati samo z njo, ker to ni moj edini otrok, čeprav moram reči, da je njen veliki bratec izjemno razumevajoč in zaskrbljen in se zelo trudi, da bi jo potolažil vsakič znova ko joka, tudi zelo potrpežljiv je ob vsem tem. Res sonček!

Upam, da bo kmalu tole samo še spomin,…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.