Ritem spanja pri otroku

Temo sem omenila že večkrat, pa me potem otroci spet presenetijo.

Če je bil moj sinek skorajda preveč priden, da bi bilo res. Na vseh področjih, še posebno pa pri spanju, je moja hčerka zgodba zase.

Sicer se še vedno nimam kaj pritoževati, je pa zanimivo kako se vse skupaj odvija.

Pri nas poteka spanje nekako takole. Malček gre spat zvečer okoli pol osmih +/- pol ure, odvisno od dogajanja v dnevu, letnega časa in njegove utrujenosti. Malčica pa med pol sedem in sedem zvečer.

Načeloma oba spita nekje do šestih zjutraj. Občasno so kakšne želje po pitju vode, a kaj drugega zelo posebnega ni.

Čez dan hodi sinek spati enkrat po kosilu nekako za eno do tri ure, pri hčerkici pa do danes še nismo uspeli vzpostaviti kakršnegakoli urnika.

Običajno gre spat dvakrat do trikrat čez dan. To lahko traja od pol ure do dve ure. Da bi vzpostavili nek ritem smo že poskušali vse, a dečva se enostavno ne pusti. Ko že tri dni spi ob istih urah približno enako dolgo, je potem četrti dan spet vse drugače.

Poskusili smo jo dajati tudi vsakič ob isti uri v posteljo, pa tudi to ne gre. Če ni zaspana, pač ne spi in se igra, če pa je že prej zaspana, zna pa kvalitetno kričat, da težko počakamo do ure, ki smo si jo zamislili.

V tej fazi mi je seveda najbolj pomembno, da se spi ponoči, pomembno je, da so otroci zdravi. Se mi pa zdi, da bi bilo tudi njej lažje, če bi bil nek urnik.

Če ne prej, bomo tja do vstopa v vrtec morali vzpostaviti njihov urnik spanja, predvsem zato, da njej olajšamo vstop v novo obdobje.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.