Csd in urejanje formalnosti

Če seveda želimo od države dobiti, kar nam načeloma pripada ob rojstvu otroka, času porodniške in podobno, je te zadeve potrebno urediti.

Se torej v ne več kot 60 in ne manj kot 30 dnevi pred predvidenim datumom poroda zglasiti na pristojnem centru za socialno delo, izpolniti vloge, posredovati podatke o dogajanju in podobno.

Glede na pretekle izkušnje, je to postopek za katerega si midva običajno vzameva kar nekaj časa, ker je vedno, ampak vedno nekaj, da zadeva ne traja samo nekaj minut, kot naj bi, ampak vsaj kakšno uro.

Tudi tokrat naju niso »razočarali«. Če sva bila na enem področju presenetljivo hitro na vrsti, sva pri drugem čakala predolgo in čisto brez potrebe.

Urediti sva torej morala prijavo za moj porodniško.

Ta je sestavljena iz porodniškega dopusta, ki brez izjeme traja 105 dni. Finance v tem času so v obliki 100% nadomestila plače, v mojem primeru se upošteva povprečna višina plačanih prispevkov v zadnjih 12 mesecih, ki naj bi predstavljala višino moje plače – osebnega dohodka.

In iz dopusta za nego in varstvo otroka, ki načeloma traja 260 dni. Lahko pa se podaljša v primeru da je otrok nedonošenček, ali so kakšne druge posebnosti. Finančno nadomestilo tukaj je v višini 90% plače v zadnjih 12 mesecih, pri čemer je določena spodnja meja, pri kateri nadomestilo ostaja 100%.

Potem je tukaj očetovski dopust, ki traja 15 koledarskih ali 11 delovnih dni in imajo očetje časovno omejitev, kdaj ga smejo izkoristiti. Finančno nadomestilo je 100% na podlagi povprečne plače v zadnjih 12 mesecih. Običajno to koristijo ob prihodu novorojenčka domov.

Vloga za enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka, je do lanskega junija pripadala prav vsem v isti višini (oz. v obliki paketa) in si jo oddal v tem predhodnem obdobju. Po novem pripada samo določenim, pri katerih prihodek na družinskega člana ne presega določenega zneska in se oddaja šele po rojstvu otroka. Rok je 60 dni.

Za očetovski dopust in to nadomestilo sva torej dobila obrazec, ki se izpolni potem, ko se otrok rodi.

Ker (še) nisva poročena, sva morala urediti tudi priznanje očetovstva. To je v obliki nekakšnega zapisnika in je pomembno zato, da se otrokovega očeta zapiše na rojstni list. Določi pa se tudi priimek, ki ga bo otrok imel ob rojstvu.

Formalnosti so torej za nami, sedaj pa čakamo, da pride najprej težko pričakovani dan porodniške, potem pa še bolj težko pričakovani dan, ko se bo naša mala družinica povečala za eno izjemno poskočno in aktivno dečvo (vsaj sodeč po trenutnih dogajanjih) 🙂

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.