Tiste bolj neprijetne stvari v nosečnosti…

Nosečnost je čaroben čas, ko se v ženski razvija novo bitje, skratka čudež.

Vse lepo in prav, ima pa tudi tiste malo manj prijetne strani, o katerih se večina niti ne upa spregovoriti, da ne bi izpadli nehvaležni ali celo neokusni, a tudi to je del vsake nosečnosti!

Sama zase vem, koliko mi ta nosečnost pomeni in kako zelo veseli in srečni bomo ob prihodu našega novega družinskega člana na ta svet, ter s kakšno ljubeznijo ga oz. jo bomo obdajali, kar vestno počnemo že sedaj.

Zato brez slabe vesti lahko tudi povem, da je ta nosečnost nekaj čisto drugega, kot je bila prva. Vse to je del procesa, razumljivo, ni pa zaradi tega nič lažje ob vsem tem dogajanju.

Moji prvi trije meseci so bili predvsem v znamenju slabosti, ki se je dnevno stopnjevala v drugem mesecu tja do sredine tretjega.

Hkrati s tem je bila prisotna še utrujenost, zaspanost. Tudi spanje 15 ur na dan ni naredilo velike razlike o znakih utrujenosti v času budnosti. Če bi se vse to dogajalo v prvi nosečnosti, še ne bi predstavljalo takšnega izziva, saj takrat še nismo imeli doma malčka, ki potrebuje mojo pozornost. Zato celodnevno poležavanje in nabiranje moči tokrat nikakor ne pride v poštev.

Temu dogajanju so se pridružili tudi zapleti s prebavo. Sicer nič resnejšega, vendar pa je zaprtost nekaj izjemno pogostega in potem na drugi strani pojav driske. To se menjava večkrat skozi vsak teden posebej in lahko predstavlja včasih precejšnjo težavo, še posebno če v danem trenutku nisi ravno v bližini stranišča.

V zadnjih desetih dneh se je vsemu temu pridružilo še skelenje in bolečina v prsih, ki so se že začele povečevati, ali morda bolje rečeno polniti. Prvi prvi nosečnosti so se mi prvi znaki prisotnosti mleka pojavili že v petem mesecu, tudi tokrat to seveda ni izključeno.

Hormoni delajo svoje in to se pozna tudi na kožnem dogajanju. Od barvnih variacij, do nečistoč in izjemno suhe kože, ki se odraža tudi na dejanskem lupljenju same kože po zgornjem delu telesa.

Ob vsem tem najbrž ni potrebno posebno poudarjati, da se ne počutim posebno privlačno. A vem, da je to »cena« starševstva in obdobje, ki je samo začasno.

Na svojo veliko srečo imam okoli sebe veliko podporo, brez katere bi bilo vse tole toliko bolj naporno in težko prenašati.

A za tisti nasmeh, ki me čaka na koncu tega potovanja, je vse vredno 🙂

Napisal/a

1 Komentar to “Tiste bolj neprijetne stvari v nosečnosti…”

  1. aleksandra says:

    Najlepše ženske so nosečnice!
    Tebi se mogoče ne zdi, ampak meni se zdiš to pot še bolj lepa, kot prejšnjič.
    lp, aleksandra

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.