Razlike v obnašanju

Vzgoja se začne s prvim dnem ko otrok pride na svet. Mnenja sem, da je biti vzor najpomembnejše pri tem in že od začetka postavljamo vzorce, ki jim otrok potem sledi.

V trenutnem obdobju, torej malo pred drugim letom starosti najinega malčka, sem začela opažati določene zadeve.

Tian je res izjemno priden. Spi ponoči in enkrat čez dan, brez večjih težav, zapletov ali ugovorov. Nobena hrana ni problem, vedno je nasmejan, dobre volje, poln energije, posluša, razume in uboga.

V zadnjem času opažam, da se drugače obnaša, če je npr. zraven še katera od babic ali na sploh kdo drug, ali pa če sva prisotna midva oba s Sašom.

Previjanje npr. nikoli ni težava. Nekaj dni nazaj, ko smo bili na obisku je skakal, se izmikal, skoraj kričal, ko smo ga hoteli previti.

Ko to počnem ko sva sama, ali ko sta s komerkoli drugim sama, nikoli ni težava.

Gre tudi za poslušnost. Ko doma sama pospravljava igrače ni nobene težave, ko pride čas da jih pospraviva pri babici in mu to naroči eden od naju, takoj pride do težave.

Sama se spomnim, da smo bili tudi sami pri drugih na obisku seveda vedno bolj pridni kot doma. Vseeno pa ne razumem zakaj je sedaj temu tako. Ker je tudi sicer, ko smo doma, vsak zase, čisto priden in ni nobenih težav.

Gre mogoče za to, da ne ve kdo je »glavni«, čeprav se ne prepiramo o tem, kdo naj bi ga imel čez oz. mu dajal navodila. Morda pa ga prisotnost več avtoritativnih oseb hkrati zmede oz. poskuša situacijo izkoristiti za kakšno lumparijo.

Tisto, kar se sprašujem je, ali počnem kaj narobe in kaj storiti, da se te stvari ne bi dogajale. Sicer gre zaenkrat še za malenkosti, ki so čisto enostavno obvladljive, a se mi zdijo čisto nepotrebne, ker to nekako ni njemu podobno oz. to ni vsakodnevna zadeva.

Obstajata dve možnosti, ali je zadeva prehodna, ali pa se bo stopnjevala…to pa bom šele videla.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.