Varčevalni ukrepi

Nekako ne morem mimo tega, kar se dogaja. Povsem razumljivo je, da so potrebne spremembe in da bo potrebno varčevati, pa je to res na račun staršev in otrok?

Seveda bo vse spet zadelo tiste, ki že tako nimamo bolj nič.

Hkrati z vsemi temi ukrepi pa se sprašujem, zakaj ne začnejo varčevati na nekaterih stvareh, ki ne bi prizadele nikogar. Čisto osnoven primer: za dohodnino dobiš obvestilo o tem, da so ti dolžni 0,02€. Že samo list papirja na katerem to piše je dražji, kaj šele ves postopek obveščanja in nakazila.

Ker imam odprt s.p. dobivam za vsako spremembo, ki se zgodi na mojem poslovnem računu izpisek. Ker pravijo da tega ne morejo pošiljati elektronsko, dobim za vsak izpisek dva lista A4, na katerih je teksta za vse skupaj morda 5 vrstic. Ostali del obeh listov pa je prazen. Samo od zadnjih dveh let imam toliko listov, da bi lahko njim ostal en zavitek papirja. Jaz sem podjetje z enim samim človekom in z do 5 transakcijami na mesec, kako je šele v večjih podjetjih? Koliko bi lahko privarčevali, če bi to potekalo elektronsko, ali pa bi vsaj vse skupaj napisali na en list?

Ampak ne…

Ob zadnjih spremembah se je odprla razprava, ali bo to vplivalo na starše, ki se bodo zaradi tega odločali za manj ali celo nič otrok. Mnenja so seveda različna. Ena od mamic je dobro rekla, nimamo otrok zaradi denarja, ali zaradi višine porodniške, ampak zaradi sebe.

Se popolnoma strinjam. Hkrati pa se sprašujem, kako si bomo otroke lahko privoščili, jih preskrbeli?

Ne gre samo za nižjo porodniško (ta traja samo prvo leto otrokovega življenja), gre tudi za plačilo vrtca za drugega otroka, subvencijo prehrane v šolah, zniževanje ali celo ukinjanje otroških dodatkov zaradi morebitnih varčevalnih računov. Ko vse to izračunaš, se finančno stanje zelo spremeni, poslabša!

Odprla sva varčevalni račun za najinega sinka, da bo imel ob polnoletnosti oz. odhodu od doma nekaj denarja, da bo lažje šel na svoje oz. za karkoli bo potreboval. Na račun tega mi lahko ukinejo otroški dodatek in zvišajo plačilni razred za plačilo vrtca. Posledica?

Zaprli bomo varčevalni račun. S tem oškodujem svojega malčka za obresti, ki bi se nabrale v teh letih, ter banko, ker ostanejo brez stranke, in še sklade, ki ne morejo funkcionirati, če ni ljudi oz. denarja. Seveda samo naša dejanja ne bodo privedla do škode. Prepričana pa sem, da bo marsikateri starš storil podobno in raje dajal denar na stran v »nogavico«.

Ne gre za to, da imamo otroke na podlagi tega, kakšne dodatke ali finančne prilive dobimo od države, ne moremo pa jih imeti, če si jih ne moremo privoščiti, če za njih ne moremo primerno poskrbeti, če jim ne moremo dati hrane na mizo…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.