Deklice, obsojene na smrt

Nekaj dni nazaj sem brala članek, mimo katerega enostavno ne morem.

V ozadju azijskega gospodarstva se dogajajo grozljive stvari. Deklice niso zaželene.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da morajo velikokrat ženske, ki so noseče in izvedo, da nosijo deklico, narediti splav. Če tega ne izvedo pred rojstvom, pa velikokrat hčerko umorijo, takoj ko se rodi.

Zakaj?

Ker se sin finančno bolj splača, ker je boljša naložba, ker imajo starši več od njega. Ker hčerka ne obeta nobene gospodarske koristi.

Te stvari so šle tako daleč, da marsikateri mož naredi praktično vse, da bi žena, ki morda sama ne želi splaviti deklice, to stori. Fizično nasilje do skrajnih meja, tudi ločitev če po nekaj nosečnostih še vedno otrok ni fantek.

Družine, ki se kljub vsemu odločijo obdržati deklico, so povečini zaznamovane, obsojane, nesprejete, diskriminirane.

Splav je tako v tistih krajih postal donosen posel, od katerega lahko postaneš tudi milijonar.

Vožnja na marsikatero smetišče pa je pot v pekel. V samo nekaj trenutkih je moč najti trupelca splavljenih ali umorjenih dojenčic.

V zadnjih dvajsetih letih je bilo tako v Indiji umorjenih okoli 12 milijonov deklic in do leta 2020 bo na Kitajskem primanjkovalo od 30-40 milijonov mladih žensk starih med 11 in 29 let v primerjavi z moškimi iste starosti. Delhi: na 1000 dečkov se rodi 860 deklic. Pa ne zato, ker bi slučajno tako naneslo…

Mislim, da nima večjega smisla, da še naprej naštevam grozljiva dejstva o dogajanju v Aziji.

Kljub kar nekaj res groznim zgodbam, ki sem jih slišala, da se dogajajo po svetu pa tudi okoli nas, tega enostavno ne morem sprejeti. Ne more biti res…pa je!

Kako je to mogoče? Kaj pa dolgoročni pogled na situacijo? Če smo čisto pri osnovnih zadevah, kdo pa ti bo rodil sina, če bodo ženske dobesedno iztrebili?

Ne samo da ni prav, hudo in zelo narobe je. Žalostno pa predvsem to, da se bo to še nadaljevalo. Splav je dovoljen in razlogi niso pomembni.

Naj počivajo v miru…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.