Dan mladosti

Velikokrat pomislim, kako lepo nam je bilo v srednji šoli. Kljub obveznostim, ki smo jih imeli, je bilo precej brezskrbno. Takrat se tega seveda nismo zavedali.

Danes znam tisti čas ceniti veliko bolj, res smo se imeli super. Bi pa se najbrž imeli še bolje, če bi takrat vedeli, kaj vse sledi temu obdobju.

Sicer se nad svojim življenjem nikakor ne pritožujem, ravno nasprotno. Srečna sem in imam skoraj vse, kar sem si želela.

Še vedno spadam pod definicijo mladih, a se ne počutim vedno tako.

Zaradi vseh obveznosti, odgovornosti in obremenjenosti, včasih pozabimo biti otroci, biti brezskrbni pa če samo za en dan ali vsaj eno uro.

Moram reči, da h temu veliko pripomore najin malček. Vsakodnevno mi prikliče kakšnega od spominov iz otroških dni. Da ga lažje razumem pa moram tako doseči njegov pogled na vse skupaj, kar zahteva sicer precej energije, a vrača tudi neprecenljive trenutke.

Škoda je, da dneva mladosti ne praznujemo več oz. da to ni uraden praznik, kot je na primer praznik dela.

V času SFRJ se je na ta dan praznoval rojstni dan Josipa Broza Tita. Običajno so takrat potekale športne igre, proslave  s prepevanjem in recitiranjem.

Sama osebno pa vidim večji pomen v samem poimenovanju dneva, torej Dan mladosti.

Ne gre toliko za starostno obdobje mladosti, ampak bolj za to, kaj vse naj bi pod to obdobje spadalo: brezskrbnost, veselje, sreča, nepremišljene odločitve, zabava.

Ne glede na starost, bi se vsaj na ta dan (ali kakšen drug dan) morali odklopiti iz vsakdana, se spomniti brezskrbnih otroških dni. Ampak glede na vse dela proste dni, ki nam jih bodo morda vzeli, najbrž ni pričakovati česa podobnega.

To pa ne pomeni, da se sami kdaj ne moremo spomniti na »dobre stare čase«, ko smo bili še mladi oz. mlajši in si privoščimo kakšen dan norčavosti, brezskrbnosti in zabave.

Sama bom to storila jutri, pa vi?

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.