Kje so meje?

Zadnje čase opažam vse več ljudi, ki se enostavno ne spoštujejo.

Eno je, da si samozavesten, drugo pa da imaš samospoštovanje, da se ceniš in si postaviš meje, čez katere ti ne greš in drugi okoli tebe ne bi smeli iti…

Strinjam se, da je pogled vsakega na isto situacijo, lahko drugačen. Res je, da ne moremo vplivati na dejanja drugih. Velikokrat tudi ne moremo razumeti, kako se drugi počutijo, ker nismo v njihovi situaciji. Vedno pa lahko vplivamo nase.

Veliko je oseb okoli mene, ki vztrajajo v zvezah, ki jim ne prinašajo sreče, se pustijo poniževati, nadzirati in še kaj hujšega. Nič ne rečem, če bi bilo to nekaj, kar bi si želeli, kar bi jih osrečevalo. A temu ni tako. Žalostni so, razočarani, trpijo. A enostavno ne najdejo moči, želje ali volje, da bi se postavili zase.

Lahko gre za ljubezenske odnose, ali pa družinske, prijateljske, poslovne.

Marsikaj smo pripravljeni storiti, da pridobimo ali obdržimo službo in sploh v teh časih je to razumljivo. A ljubezenski, prijateljski ali družinski odnosi nam ne bi smeli prinašati negativnih občutkov. Res je, ni vedno lepo ali lahko, a slabih občutkov ne bi smelo biti več kot dobrih.

Vsak ima svoje razloge, da vztraja v nesrečnem odnosu in to je razumljivo.

A kje so meje?

Kdaj je čas, da sebe postavimo na prvo mesto?

Kako zelo in kako dolgo smo pripravljeni trpeti, zaradi ali za nekoga drugega?

Je strah pred osamljenostjo, nerazumevanjem, neodobravanjem ali morebitno finančno izgubo, res lahko tako velik?

Sama pri sebi sem si postavila meje, čez katere si ne pustim iti, v vsakem odnosu se tega poskušam držati.

Res je, da otrok lahko marsikatero mejo premakne in spremeni pogled na stvari, vseeno pa so tiste skrajne meje, preko katerih ne grem in si ne pustim, da bi drugi šli pri meni.

Velikokrat je težko vztrajati, a samo tako se sama spoštujem in me tudi drugi spoštujejo. Tako najdem svojo srečo, svoje notranje zadovoljstvo in s tem sem lahko dobra mama, partnerica, prijateljica, hči, sestra,…

Bili so trenutki, ko sem bila brez te svoje notranje moči. Takrat nisem mogla poskrbeti zase, kaj šele za koga drugega. Zato sem sedaj odločena, da si v tisto stanje ne pustim več.

Ali se vi postavite zase? Se spoštujete? Se držite svojih prepričanj?

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.