Odvajanje od dude

Obstaja kar nekaj metod, kako otroku čim manj stresno vzeti dudo…

Tian ima že skoraj od začetka dudo samo za spanje. Ker imava že nekaj časa občutek, da se z njo bolj igra, kot pa jo dejansko potrebuje, sva se v tem vikendu odločila, da mu jo vzameva.

Sama sem veliko razmišljala o tem, kako se tega lotiti.

Ker že nekaj časa dobro ve, kaj pomenijo smeti, sem mu tako najprej rekla, da dude ne potrebuje več, ker je velik fant in da jo lahko nese v smeti. In dejansko jo je, brez ugovarjanja. Sam je odšel, nič ga nisem prepričevala ali vzpodbujala. To je bilo prvo presenečenje zame, tega res nisem pričakovala.

Po tem prvem koraku, se je pojavilo vprašanje, kako mu kasneje ob času spanja razložiti, da je duda sedaj v smeteh in je ne potrebuje več.

Še preden sva se soočila s tem, sva odšla v trgovino, kjer si je sam izbral igračko, katerokoli, ki bo nadomestila dudo, torej za tolažbo.

Ko je napočil čas za dnevno spanje, je kar dolgo vztrajal, na koncu pa le zaspal. Zvečer je protest trajal že manj časa in tudi noč je bila izjemno mirna. Naslednji dan že ni bilo več joka pri dnevnem spanju, samo še besedne igre, če lahko tako rečem.

Zvečer je nekako poskušal, ali ga bo kdo prišel pogledat, če malo potarna.

Sedaj, tri dni od tega, lahko rečem, da protesti trajajo nekaj minut, pa še to ne vedno. Ko je zaspan gre sam do postelje, v postelji pa se malo pogovarja in zaspi.

Prvi dan je bilo najbolj težko. Moram reči, da razumem vse starše, ki takrat obupajo in mu dudo vrnejo. To bi tisti trenutek rešilo situacijo, a ne dolgoročno. Mislim, da po vseh uspešnih korakih, ki smo jih imeli pred tem, to nima smisla. Je treba zdržati, vztrajati za otrokovo dobro.

Dude torej ni več in moram reči, da sem kar ponosna nanj, da se tako dobro drži. Nadomestni igrački plišasti Racman Jaka in Pluto mu sedaj delata družbo in vedno se ob spanju z njima pogovori, ju celo pokrije. Včasih pa kateri od njiju roma tudi k ogromnemu medvedu, ki ga ima ob postelji, na zimsko spanje 🙂

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.