Moja iskrena izpoved (3. del)

Po mučnih dneh čakanja in ob tem, da krvavitev ni ponehala, sem se odpravila na še en ginekološki pregled. Ker niso ugotovili nič novega, so me poslali na urgenco na pregled krvi, ki bi pokazala stopnjo hormona, ki se poveča v primeru nosečnosti. Ta test bo potrdil ali ovrgel izvenmaternično nosečnost…

Urgenca kot urgenca, neizbežno večurno čakanje.

Po nekaj urah mi je postalo jasno, da se ne bom vrnila na delo tisti dan. Poleg tega so mi zabičali, da ne smem nikamor iti, medtem ko čakam na izvid, saj bi to lahko bilo izjemno nevarno zame.

Običajno je tako, da se izvenmaternično nosečnost ugotovi šele ko je ženska v hudih bolečinah, ker je velikost oplojenega jajčeca poškodovala jajcevod ali kaj drugega. Zelo nevarna je tudi izkrvavitev, zato je potrebna nujna in takojšnja medicinska pomoč.

Zaradi tega, da se mi to ne bo zgodilo oz. da bi mi pravočasno lahko pomagali, sem morala čakati kar tam.

Po štirih mučnih urah čakanja, so se stvari začele odvijati svetlobno hitro.

Še enkrat so mi naredili UZ in potrdili izvenmaternično nosečnost v levem jajcevodu.

»Gospa zadržali vas bomo, danes bo operacija.«

Kaj prosim?

Čeprav sem potihem nekako vedela, da drugih možnosti skoraj nimam, me je presenetilo.

Kaj to vse sedaj pomeni. Je ogrožen kakšen od jajcevodov ali kaj drugega?

Premestili so me na ginekološki oddelek kliničnega centra in že po dobre pol ure so me prišli iskat.

Zdravnica mi je razložila postopek in tveganja, ter zares potrpežljivo odgovorila na vsa moja vprašanja.

V primeru, da je jajcevod preveč poškodovan, ti priporočajo, da se strinjaš s tem, da ga odstranijo, sicer se tovrstne težave lahko zelo hitro spet ponovijo.

Operacija pa poteka nekako takole. Potem ko te uspavajo, ti trebuh napolnijo s CO2, vse skupaj naredijo štiri zareze v trebušček. Eno skozi popek, tam gre notri kamera, ki nekako predstavlja njihove oči. Levo in desno nad jajčnikom oz. jajcevodom zarežejo in  pa še nad sramno kostjo. Tam notri gredo s pripomočki.

Meni so zarezali v jajcevod in ven vzeli kar je ostalo oz. nastalo. Ker jajcevod ni bil poškodovan, so mi ga pustili notri. Pogledali so tudi drugega, ki je prav tako nepoškodovan in v dobrem stanju. Kasneje mi je zdravnik, kirurg povedal, da je vse dobro in da bom kmalu kot nova. Da pa je do tega najbrž prišlo, ker se je jajčece oplodilo že praktično v prvih nekaj minutah, ko je bilo to mogoče in je na poti v maternico skozi jajcevod že preveč zrastel in se je zataknil tam.

Sicer so vzroki velikokrat neznani in je zato te stvari še toliko težje preprečiti.

Ker operacije nisem pričakovala, niti nisem bila toliko obremenjena s tem, kaj vse bi morda lahko šlo narobe in ker sem med operacijo spala, težko povem kaj več o tem.

Je pa marsikaj prišlo za mano, ko sem se nekaj ur po posegu zbudila…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.