Splav in redukcija

Nekaj o čemer bodo vedno ostala deljena mnenja na svetu…

Nekateri splav vidijo kot umor, spet drugi kot nekaj sprejemljivega.

Bolj sprejemljiv je, ko gre za primer posilstva ali incesta, najmanj sprejemljiv pa ko so razlogi bolj enostavni oz. manj tragični.

Tisto, česar sama do še nekaj dni nazaj niti nisem vedela je, da je možno opraviti tudi splav enega od dvojčkov, ali enega oz. dva od trojčkov in podobno, imenovano tudi redukcija.

Zaradi porasta umetnih oploditev, narašča tudi število večplodnih nosečnosti. Ker si marsikatera od teh žensk ne želi več kot enega otroka, se je pojavilo povpraševanje po tem, da se nosečnost zmanjša na enoplodno. Večina zdravstvenega osebja po svetu sicer ne želi zmanjšanja opravljati pod dva, vendar pa se tudi to da.

Pri nekaterih so vzroki zdravstveni. Ali je za nosečnico preveč nevarno, da bi lahko donosila dvojčke, trojčke, … ali pa je kateri od otrok bolan in se zaradi tega odločijo za tovrstni poseg. Vse več pa je tudi takšnih, ki niso pripravljeni (finančno ali zaradi prezaposlenosti) na več kot enega otroka hkrati in to storijo.

Poseg je možno opraviti pri ženskah, ki so zanosile naravno, ali s pomočjo.

Ko sem brala o vsem tem, se mi je znova in znova pojavljajo vprašanje, kako?

Vsi smo v času šolanja gledali posnetek o splavu. In zelo nazorno se spomnim, da tam ne ostane prav ničesar več, ko je konec.

Pri redukciji, ki jo običajno opravijo okoli 12. tedna nosečnosti, plodu v prsi vbrizgajo smrtonosno injekcijo s kalijevim kloridom. Otrok ostane v maternici do poroda drugega otroka…

Postavlja se mnogo moralnih in etičnih vprašanj ob tem. Eden glavnih je zagotovo, v čem je redukcija drugačna od splava? Končni rezultat je enak.

Sama osebno sem proti splavu, še bolj pa sem proti redukciji. Če bi le lahko, se ne bi odločila za nič od tega.

Res pa je, da ne vem, kako se počutijo ženske, ki ne zanosijo po svoji volji in zato jih ne morem obsojati, če se odločijo za splav.

Po vsem kar morajo dati čez ženske pri umetni oploditvi, ki si torej nezmotljivo zares želijo otroka, pa se mi redukcija, ki ni opravljena iz zdravstvenih razlogov, zdi neupravičena.

A to je samo moje mnenje…podatek, da število redukcij po svetu narašča, je dovolj zgovoren sam zase.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.