Dan posega

Torej prišel je dan posega.

Najprej protokol…

Sprejemna pisarna, kjer nič kaj prijazno ali s kakšnim občutkom za strah sočloveka, zahtevajo stik osebe, ki jo pokličejo v primeru zapletov. Takrat sem se prvič zares zamislila, da bi vse skupaj lahko postalo resno.

Potem garderoba, od koder odideš v njihovi spalni srajci, halji in copatkih.

Naslednja postaja je že za vrati, na katerih piše »operacijska soba« in spodaj, »Dovoljeno samo za osebje in paciente«.

Tam nas je eno za drugim sprejela medicinska sestra in povprašala po nekaj splošnih podatkih. Med drugim za dan zadnje menstruacije, število morebitnih porodov in tudi splavov. Povedala je še, da po nekaj minutnem posegu, odležiš tam eno uro in potem smeš oditi domov.

Prejela sem list, na katerem piše vse o tem, kaj sledi po posegu, ki me čaka.

3-4 tedne se pričakuje blaga krvavitev, kot znak tega, da se rana čisti in celi. V tem času oz. dokler krvavitve in izcedki popolnoma ne prenehajo, se odsvetuje uporaba tamponov, kopanje v bazenih in namakanje v kadi, ter spolni odnosi.

Potem sem odšla v sobo, ki sem si jo delila še z dvema, ki bosta prestali isto kot jaz.

Po nekaj trenutkih so prišli po prvo gospo. Po nekaj minutah je prišla nazaj, razložila, da vse skupaj traja nekaj trenutkov in da praktično nič ni čutila, samo da se pač nekaj dogaja.

Potem so poklicali še drugo gospodično in postopek opisala enako.

V le nekaj minutah sem bila tako na vrsti tudi sama. Prišla sem h ginekologu, kjer me je sestra posedla pred pisalno mizo. Najprej naj bi mi obrazložil, kaj točno bo storil in potem bi se lotili posega. Ob pogledu na mojo kartoteko je vprašal, če me kaj zanima. Rekla sem, da mi je načeloma vse znano, da pa sem imela zadnji dan menstruacije šele dan poprej.

Takojšnja guba neodobravanja na njegovem obrazu je povedala več, kot vse besede, ki so temu sledile.

Čeprav sem nekje v sebi že poprej slutila, da bo to, kdaj se je zaključila menstruacija pomembno, pa nisem zares vedela, da bo.

Takoj je rekel, da posega ne bodo opravili takrat. Seveda sem vprašala zakaj.

Ker je območje materničnega vratu in vsa pot do jajčnikov še občutljiva in ranljiva bolj kot sicer, bi s tem posegom lahko vnesli bakterije in povzročili okužbo. To bi prineslo najmanj še kakšen neprijeten poseg, ali pa celo neplodnost. Rekel je, da tega ne bo tvegal, še posebno ne, ker sem tako mlada in ker si še želim otrok.

To je bilo to….

Dobila sem nov datum in odšla praktično takoj.

Moram reči, da me je vse skupaj spravilo v slabo voljo. Res sem si želela, da bi to že bilo za menoj. Ampak seveda ima zdravnik prav.

Bo pač potrebno še počakati.

Vsaka stvar je za nekaj dobra, upam da bo tudi ta…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.