Prve besede in razumevanje

Slabih petnajst let nazaj sem že imela možnost živeti z malčkom, ki je prav tako šele začenjal govoriti in se učiti vsega, kar znamo ljudje okoli njega. Sedaj je prišel čas, da to izkusim tudi v vlogi mame.

Naš malček je v fazi, ko ponavlja naše izgovorjene besede. Seveda njegovo ponavljanje ni identično izgovorjeni besedi, a v določenih tonih se ujema, ravno toliko, da vem, da je poskusil ponoviti nekaj, kar sem sama rekla.

Večino njegovega bivanja na tem svetu smo bili navajeni popolnoma nerazumljivega a vztrajnega čebljanja, ki se je sedaj spremenilo in dobilo pomen.

Ob izrednem ponosu in očitnem, ter hitrem napredku na tem področju me vsakodnevno čaka kakšno presenečenje. Seveda ob tem pride tudi do čisto posebnega jezika, ki ga razumemo samo starši oz. tisti, ki smo ob otroku vsak dan. Besede so še precej okrnjene in marsikomu ne pomenijo nič. Nam, ki smo vsakodnevno ob njem, pa dejansko tudi razumemo, kaj je hotel reči.

Še pred tem pa se že nekaj mesecev čudim, kako zelo veliko razumejo otroci v tej starosti. Lahko bi rekla, da praktično vse. Ne vem kako je z drugimi, vem pa da Tian ve kdaj je lačen, kje se jé, kako se pije, kje se previja, celoten postopek umivanja zobkov, kje je prostor za spanje, kje je njegova soba, kaj sme in česa ne sme, loči različne živali ter različne predmete, pozna naziv vsake od svojih igrač,… in najbrž sem spustila še celo vrsto stvari! Kar mu pokažem in povem, to razume ali zna ponoviti.

Malce smo tudi že postali pozorni, kako mu kakšno stvar predstavimo, saj vse ponovi in se tako zelo hitro nauči česa tudi drugače, kot smo imeli v mislih.

Občutkov ob vsem tem napredku, ob »pogovoru« in naslednji stopnji komuniciranja so neopisljivi. Tolikšen ponos, navdušenje, sreča, vse bolj verjamem v čudeže, saj še vedno težko dojemam, da je to moj sinek, nekdo, ki je živel in rastel v mojem trebuščku, le dobro leto kasneje pa je že pravi fantek s celo vrsto sposobnostmi.

Šele tako vidiš, kako čas res beži in kako ti tako malo nedolžno bitje lahko prinese toliko sreče.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.