Pregled na ginekološki kliniki

Pa je prišel dan mojega napovedanega pregleda, ki bo upam podal nekaj odgovorov.

V sprejemni pisarni je bilo precej turobno vzdušje. Vsi vedo, da si tam, ker imaš določene težave, kar je povsem jasno. Odnos pa je bil bolj tak, kot da je s teboj nekaj resno narobe, za kar si seveda kriv sam.

Naslednja postaja je bila ambulanta. Po nekaj minutah zamude me preseneti izjemno prijazna in gostobesedna medicinska sestra.

Najprej me vpraša po nekaj osnovnih podatkih. Ali sem alergična na katero zdravilo, ali jemljem kakšna zdravila, ali jemljem kontracepcijske tabletke oz. kakšno drugo vrsto hormonsko osnovane kontracepcije, kako je z nosečnostmi, splavi in porodi.

Po nekaj kratkih minutah sproščenega pogovora me napoti naprej h ginekologu.

Moram reči, da sem se po vseh teh letih le stežka navadila svojega ginekologa in še danes so obiski tam, nekaj kar ne opravim čisto z lahkoto. To, da me bo pregledal popolnoma drug zdravnik, mi tako ni vlilo poguma ali olajšanosti.

Ob vstopu v ordinacijo me je prijazno povabil naj sedem. Vprašal me je, kaj so mi povedali in koliko vem. Iskreno sem mu odgovorila, da ne prav veliko.

Zmajal je z glavo in rekel, da tako pa ne sme biti. Vsak človek ima pravico izvedeti, za kaj gre in kakšne so možnosti, kajne?

In takoj je začel z razlago izvidov in vsega, kar se mu je zdelo pomembno, da izvem.

Prvi izvid (visoko spremenjene celice) običajno pomeni vnetje ali kaj podobnega, za katerega dobite antibiotike ali kaj v tej smeri. Pozitiven HPV izvid še ne pomeni nič. Kar tri četrtine spolno aktivnih oseb je v nekem trenutku okuženih z eno od vrst HPVja. Kot se je sam izrazil si ga »podajamo«.

Razložil mi je, da pot do raka materničnega vratu poteka v nekih petih stopnjah pri katerem je prva popolnoma zdravo stanje in peta rak. Potolažil me je, da v kolikor redno hodimo na preglede, je nemogoče, da ne bi nastajanje raka odkrili že v kakšni od bolj zgodnih faz in ga temu primerno tudi preprečili.

Razložil mi je, da me bo pregledal pod velikim povečevalom in se, v kolikor bi opazil kaj spremenjenega tkiva, odločil naprej. Lahko, da bo naredil odščip, kot temu pravijo, ali pa nič.

Sledil je pregled. Prvič se mi je zgodilo, da mi je dejansko nekdo razlagal vse postopke pregleda.

Najprej mi je povedal, da je vnetje, kakršnokoli je ob prejšnjih dveh pregledih že bilo, sedaj mimo.

Podobno kot na ultrazvoku, mi je pokazal kako izgleda spremenjeno tkivo na materničnem vratu. Odkril je namreč eno majhno pikico, ki je bila drugačna od ostalega tkiva in jo dejansko odščipnil, ter poslal na preiskave.

Čutila nisem nič, razen seveda vedno prisotne neprijetnosti.

Po tem je vse zapisal in me poslal nazaj k sestri, ta pa v pisarno za ponovno naročanje.

To je bilo vse.

Čez dva tedna imam kontrolo, na kateri mi bodo povedali, kako naprej in kaj so odkrili.

Čeprav to še nič ne pomeni, me je zdravnikres dobro informiral in pomiril. Moram reči, da je to redko. Moje običajno srečanje z zdravniki kateregakoli področja mine predvsem z veliko aha in mhm, brez konkretnih razlag. Ne bi smelo biti tako.

Prihranil mi je marsikatero obremenitveno misel in izjemno hvaležna sem mu za to.

Več pa izvem čez dva tedna…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.