Lumparije ali naključna dejanja?

Danes sem se odločila z vami deliti nekaj dogodivščin, ki se vsakodnevno dogajajo pri nas. Tisto kar se sama vedno znova sprašujem je, ali otroci res do nekje tretjega leta niso sposobni namernih lumparij :-)?

Tian je sposoben toliko časa nežno s prstkom drezati v matico ali vijak, da popusti in se odvije. Dejansko je že večkrat »odšraufal« radiator npr. Glede na njegovo moč, ki naj ne bi bila kako velika, si nisem mislila, da je to sploh mogoče, a vztrajnost in nežni prijemi očitno naredijo svoje.

Nekaj tednov nazaj, ko je šel popoldne spat, sem zaslišala iz sobe nekakšno nežno in kratko škripanje. Zvoka nisem uspela pripisati ničemur, kar ima v sobi, kaj šele v postelji in sem ga šla zato pogledat. Dejansko se je zaganjal ob rob postelje tako močno, da se je ta premaknila in so noge zaškripale ob vsakem premiku. Ko me je opazil je seveda opustil svojo akcijo in mi poklonil navihan nasmešek.

Vedno ko se sam zaigra, zraven na veliko »naklada«, ko pa se igra s čim »prepovedanim« kot so daljinci za televizijo, ki sva jih slučajno pozabila na njemu dosegljivem mestu, se igra v popolni tišini. Prepričana sem, da tako zelo dobro ve, da naj se s tem ne bi igral in se zato potuhne.

V odprt pomivalni stroj, ko midva iz njega pospravljava sveže pomito posodo, vedno zlaga igrače, toliko časa, dokler mu tega ne preprečimo s tem, da zapremo stroj, drugače se enostavno ne pusti prepričati, da naj tega ne bi počenjal.

Zanimivo je, kako zelo dobro razume, da se npr. ne sme igrati z okraski iz smrekice in jih pusti pri miru, pa so mu vedno dosegljivi, nekatere stvari pa so enostavno preveč mamljive, da bi lahko upošteval, da se ne sme z njimi igrati. Običajno potem, ko je zasačen, kar sam pove: »Ne ne ne ne.«

Pa naj še kdo reče, da tako majhni otroci ne razumejo stvari, naš mladenič razume več, kot sem si mislila, da bi lahko.

Ko se nekaj odloči, vztraja tako dolgo, dokler ga dejansko ne razumemo, kaj nam hoče povedati ali pokazati. Njegova vztrajnost je res neverjetna, to ima po meni (baje) 🙂

Po drugi strani pa ni, ali pa še ni, ekstremno trmast, ko ni po njegovo. Zelo hitro se pusti zamotiti ali preusmeriti misli. Joka, izsiljevanja in podobnih znakov trme tako (še) nismo uspeli spoznati…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.