Kdaj pričakovati več?

Tian je v »letih« ko zna vsak dan nekaj novega. Uči se sam jesti in piti in še marsikaj drugega.

Tisto, kar se sedaj sprašujem je, kdaj mu pustiti, da začne čisto sam početi določene stvari,… npr. sam jesti. Ko mu dam žlico v roke sicer nekaj časa še vztraja, a ni še tako daleč, da bi pojedel sam cel obrok. Pije že sam iz kozarčka, včasih pa ta vsebina potem konča tudi na tleh.

S tem seveda ni nič narobe. Sem pa razmišljala, ali bi morala bolj vztrajati pri tem, da jé sam, ali da kaj drugega počne sam, kot je npr. pospravljanje igrač in podobno. Ali je prav, da prevzamem pobudo, ko on ne pokaže več zanimanja. Včasih se mi zdi, da prehitro obupam, nad tem, da bo pojedel vse sam, spet drugič se mi zdi, da preveč vztrajam.

Po eni strani se mi zdi premajhen, da bi pričakovala od njega tovrstna znanja, po drugi strani pa me vsak dan preseneča s tem, kaj vse si zapomni, razume in zna.

Vem, da to niso ravno običajne dileme staršev, ali pa so, pa o tem nihče ne govori. V vsakem primeru je to nekaj, s čimer se trenutno ukvarjam sama. Ne bi ga rada razvadila, da bo navajen jesti samo, ko in če mu nekdo drug daje, po drugi strani pa ni ravno pametno prehitevati otrokovega razvoja.

Vse to mi je kristalno jasno, pa se kljub temu znajdem pred takšnimi vprašanji.

Ker je to moj prvi otrok, upam, da bo tudi s tem, kot je bilo z ostalimi stvarmi. Tian zelo jasno pokaže kdaj je zaspan ali lačen. Bo tako tudi z ostalimi stvarmi?

Že dolgo imam zelo jasno sliko v glavi, kako bi rada vzgojila svojega sinka. Vem tudi, da to nikakor ne bo enostavno.

Postaviti pravila in se jih držati, ter pri njih vztrajati, s tem nimam težav. Iz življenjskih situacij in strokovne izobrazbe, mi je jasno, da je vsakega človeka potrebno gledati kot individualista. Kar je za nekoga težko, je lahko za nekoga drugega čisto enostavno in obratno seveda.

Otroka je potrebno podpirati, verjeti vanj in mu včasih tudi pokazati, da zmore več. Kje pa je tista meja, ko misliš, da bi lahko določeno stvar naredil še bolje, hkrati pa mu nočeš dajati občutka, da nisi že v tej točki neizmerno ponosen nanj in da tudi v primeru, da kaj več ne zmore, ne bo nič narobe.

Kdaj je otrok premajhen, da bi pričakovali ali celo zahtevali določene stvari od njega?

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.