Delo in prosti čas?

Dve stvari, ki naj bi bili del vsakega od nas.

Danes marsikje ni več tako, da človek oddela osem urni delavnik in pusti službo kar tam. Vse več je takšnih delovnih mest, ki nimajo samo osemurnega delavnika, poleg tega pa je še ob vseh mogočih urah. Odvisno kaj vrsta dela od zaposlenega zahteva.

Kar nekaj je tudi takšnih ljudi, ki svoje delo »prinesejo domov«. Delati morajo še doma, da se lahko naslednji dan pripravljeni vrnejo na delo. S tem prinesejo tudi stres in obremenitve s seboj. To je prvi korak k temu, da se briše meja med službo in domom. Tudi tisti, ki ne delajo česa konkretnega doma za v službo, lahko prinesejo slabo voljo in obremenitve s seboj.

Raziskave pravijo, da je še težje narediti ločnico med tema dvema področjema, če delo poteka od doma.

Ko sem se sama izobraževala za svoj poklic je bil velik poudarek na tem, da bomo znali službo pustiti v službi in osebne težave doma. Iti ob določeni uri in (simbolično) zapreti vrata, ter pustiti stvari tam, je ena od ključnih veščin, ki jo mora vsak socialni delavec znati. Še posebno, če hoče v tej vrsti dela ostati. V nasprotnem primeru so pritiski in obremenitve preveliki in postanemo živčne razvaline.

To pa ne velja samo za socialne delavce, velika večina poklicev, ki zahteva delo z ljudmi, lahko pusti enake posledice.

In potem je tukaj prosti čas. Kaj se je že zgodilo z njim? Kako ga običajno preživljamo?

To naj bi bil čas za početje stvari, ki so nam všeč, za druženje z ljudmi, ki jih imamo radi in podobno. Marsikoga služba tako izrčpa, da preostali del dneva preživi v ležečem položaju in »okreva« pred televizijo.

Sama popolnoma razumem ta obdobja, ko imaš toliko obremenitev, da ob prihodu domov enostavno ne zmoreš ničesar več. A sedaj, ko je v mojem življenju Tian, je to nekaj, kar ne pride v poštev. In tako ponovno, kot že večkrat prej v življenju, ugotoviš, da imaš še polno energije na zalogi, a sem potrebovala nekoga, da mi pokaže to.

Več kot se ti dogaja v življenju, bolj poln energije si. Po drugi strani pa, bolj kot lenariš, težje se spraviš v kaj aktivnejšega. Podobno kot imajo tisti, ki imajo nešteto obveznosti vedno čas za še kaj, tisti, ki pa ne počnejo ničesar, pa nimajo časa za nič drugega kot to.

Če vam je delo, ki ga opravljate, v veselje je to odlično. V vsakem primeru pa poskušajte čas, ki ga lahko preživite po svoji izbiri, izkoristiti za to, kar je vam v veselje in vas osrečuje. Jaz bom kar takoj začela 🙂

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.