Prvi zobki

Prvi zobek mi je zrasel pri poznih 13. Sašu pa že pri 4. mesecih. Zato pri Tianu nisem čisto dobro vedela, kdaj ga bo dobil. Po nekaj malce bolj nemirnih nočeh pa smo ga prejšnji teden (pri enajstih mesecih) le dočakali.

Zanimivo smo že kar nekaj mesecev vse trenutke slabe volje in kakšno neprespano noč povezovali prav s tem, da so krivi zobki. Sedaj, ko so zares bili pa na to nisem niti pomislila.

Kot pri vsem, kar se dogaja našim sončkom, me je seveda najprej zajel ponos. Sašo je bil kar malce razočaran, ker ni že kar cel zobek naenkrat ven pokukal 😉 a zato nič manj ponosen.

Poleg ponosa pa tudi olajšanje. Ni namreč kar samoumevno, da bodo otroku zrasli zobje. Obstajajo ljudje, ki jim dejansko nikoli niso. Pa seveda tudi tisti, ki se z zobmi že rodijo.

Torej prvi zobek.. hitro preverit če se funkcionalnost zobka že kaže. No, tako hudo ni bilo, je pa res, da se že pozna razlika v tem, da dejansko pregrizne hrano lažje kot pa samo z dlesnimi, čeprav je zunaj šele zgornji del zoba.

Na stvari sem začela gledati malce drugače. Zelo živahen mladenič je in pod to spada tudi kar nekaj padcev. Poleg tega vse, s čimer se sreča, nese v usta. Tudi stvari, ki so iz res trdega materiala. Seveda še ne kar zdaj, ampak ali obstaja nevarnost, da se dejansko kakšen zob tudi poškoduje oz. celo izpade pri vseh njegovih akrobacijah?

Ja, ko takole razmišljaš, ugotoviš, da je v bistvu imeti zobe v splošnem bolj slabo, kot pa bi bilo dobro 😀

In ko enkrat prideš tako daleč, je bolje da nehaš na tak način razmišljati o tem. Tudi to sem storila.

Seveda so zobki nekaj odličnega in otroci niti slučajno niso tako krhki, kot se nam sprva zdijo. Zato sem pustila vse »čeje« za seboj in tako se samo še smejim Sašovi šali, da imava s Tianom še nekaj skupnega: oba imava en mlečni zob! (čisto zares imam še vedno en mlečni zob)

Pri razmišljanju o vseh teh zobeh sem pomislila tudi na to, ali ima morda kakšen dolgoročnejši pomen, kako hitro ali pozno v otroštvu ti zrastejo zobje. Pri sebi sem skoraj prepričana, da je vzrok za moj mlečni zobek prav to, da so mi zrasli tako pozno. So kakšni tehtnejši razlogi za tem? Ali lahko nekaj mesecev razlike pri izraščanju v otroštvu pomeni letno razliko pri izpadanju v starejših letih? Ali pa vpliv na samo zdravje zobovja?

Zanimivo bi bilo vedeti…

Ob vsem tem pa smo mi sedaj v »veselem pričakovanju« ko čakamo naslednje zobke…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.