Politika

Predčasne volitve in to prvič v zgodovini Slovenije…Katastrofa, tragedija in prelomni dogodek!?

Moram priznati, da me politika nikoli ni prav dosti zanimala. A ko malce odrasteš spoznaš, da je pravzaprav del vseh nas in da se oni »tam zgoraj« odločajo o marsičem, kar se tiče nas vseh. Že celih dvajset let našo samostojno državico vodijo isti ljudje. Bolj je bilo vprašanje časa, kdaj se bo vse skupaj sesulo.

Zakaj je volilna udeležba slaba? Ja zato, ker je vseeno koga volimo, če so pa na voljo sami stari mački, da ne rečem kaj bolj neprimernega…

In potem je tukaj Janković. Toliko kot je ljudi, toliko je tudi mnenj o njegovi kandidaturi, da bi prišel v parlament.

Kar se mene tiče je nekako takole. V Ljubljani je šele on zares naredil vidne spremembe, je nov obraz v politiki in naše možnosti izbire poleg njega so res slabe. Kaj potem storiti? Voliti spet tiste od prej, da se spet nič ne bo premaknilo? Če je on edina alternativa, potem dilem ni…ali pač?

Nekateri pravijo, da krade, velika večina politikov nam že dolgo krade, pa so še vedno tam, kjer si lahko polnijo žepe. Nikakor ne odobravam tega, če je slučajno res. Za vse veljajo enaka pravila in če je kriv si zasluži kazen, a o tem ne bomo odločali mi, ampak naš pravni sistem.

Meni osebno je pomembno, da bodo zmagali ljudje, ki bodo dejansko kaj storili in spremenili, prinesli nove ideje in nov zagon v našo državo. In morda enkrat za spremembo gledali na dobro vseh ljudi, ne pa na svojo rit!

Nikogar ni mogoče prisiliti, da bo volil. Mislim pa, da bi morala biti spodnja meja pod katero volilna udeležba ne bi smela pasti. Torej če bi bilo udeležencev manj, kot bi določala meja, odločitev ne bi smela obveljati in bi morali volitve z novimi možnostmi izbire ponoviti.

Vem, da se vse skupaj sliši precej…no nenavadno. Ampak dejstvo je, da je volilna udeležba praktično vsega, kar smo volili zadnja leta, izjemno slaba in to je že samo po sebi zelo zgovorno.

Meni moji starši niso nikoli predstavili kako deluje politika, kaj je cilj in namen volitev in podobno. Sama pa si želim svojemu sinu razložiti, da je volilna pravica čast in dolžnost vsakega polnoletnega državljana. Včasih so ljudje tudi umirali za ta namen, ni bila vedno samoumevna za vse.

Kam se je izgubil ta pomen, kaj smo naredili iz tega privilegija? Tako daleč je prišlo, da nam je postalo vseeno kaj se zgodi. Kakšna je to demokratična država, če pa na volitve pride samo četrtina državljanov.

Ali lahko pričakujemo spremembe? Iskreno ne vem, upam pa da mi ne bo treba čakati, da trenutni poslanci ne bodo več zmožni sedeti na stolih in se bodo zaradi svoje starosti morali umakniti…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.