Ginekološki pregledi

Doma smo se vedno odkrito pogovarjali o spolnosti in o intimnih predelih telesa, kadar je bilo to potrebno. A kljub temu je bil moj prvi obisk pri ginekologu nekaj, kar sem storila brez vednosti svoji staršev.

Potrebovala sem zaščito in sem se naročila pri najbližjem ginekologu. Nisem vedela kaj naj pričakujem, mislila sem, da bom enostavno dobila tabletke, pa živijo… A na mojo veliko žalost temu ni bilo tako, pa še ginekolog je bil moški.

Prepričana sem, da večina žensk z mano deli mnenje, da obiski ginekologa niso prijetni. Tisto kar mene skrbi je, da mnogo žensk ravno zaradi tega ginekologa sploh ne obišče.

Neprijetno je, lahko celo boleče (sama sem jokala prvič), pa vendar moramo zase in za svoje zdravje poskrbeti in tudi to je obvezni del tega.

Od mojega prvega obiska se je spremenilo nekaj ključnega. Po kakšnem letu ali dveh je slovensko zdravstvo uvedlo pomembno, po mojem mnenju izjemno negativno, spremembo. Namesto rednega pregleda na vsako leto, kjer vzamejo bris in pregledajo celice, je sedaj redni pregled na vsake tri leta.

Tako rak dojk, kot tudi rak materničnega vratu sta v porastu. Ali je to res področje, kjer bo država varčevala? Očitno je in na račun česa!?

Prepričana sem, da bodo raziskave čez dvajset let pokazale, da je še več žensk umrlo zaradi katere od težav na intimnih predelih telesa. Veliko teh bi s pregledi na eno leto morda lahko pravočasno zdravili, s čakanjem tri leta pa bo ta možnost zamujena.

Podobno je s cepljenjem za HPV (humani papiloma virus). Razvili so cepivo, ki v  visokih odstotkih lahko prepreči okužbo. Do cepiva so brezplačno upravičene samo deklice pri približno 12ih letih, pa še to samo v tistih občinah, ki jim to plačajo.

V Ljubljani to nikoli ne bo zastonj, ker nas je preveč. Sama sem šla na cepljenje in plačala ne tako skromnih 390€. Zdravje sicer nima cene in zato smo se vseeno potrudili zbrati ta denar. Ko pomisliš kaj vse lahko okužba prinese…

Kaj pa vse tiste ženske, ki bi jim cepivo rešilo življenje pa so »prestare« (več kot 12 let) in nimajo denarja, da bi si to plačale… Veliko je govora o tem, da nas je na svetu preveč, je to način da nas bo manj?

Sama sem pri ginekologu vsaj enkrat letno, ostale preglede si plačam sama, saj si ne želim na račun njihovega varčevalnega načrta, tvegati svojega zdravja.

Ne svetujejo brez razloga, da ginekologa obiščete najkasneje po prvem spolnem odnosu, še bolje pa prej. Opogumite se torej!

Vaše življenje je zagotovo vredno, da potrpite tistih nekaj neprijetnih minut, ki jih preživite na ginekološkem pregledu!

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.