Smo Slovenci res tako “majhni”, kot je naša država?

Rekordov različnih razsežnosti je zmeraj ogromno, kar je dobro, vsaj meni se tako zdi. Me pa nekaj drugega zmoti vsako leto, ko na novo izide Guinnessova knjiga rekordov…

Mediji seveda oznanijo ta dogodek, a se ne morejo izogniti presenečenju, da se celo Slovenci znajdemo v tej knjigi in to kar med najvišjimi v svetovnem vrhu.

Zakaj za vraga je pa to takšno presenečenje?

To, da smo majhni geografsko, še ne pomeni da smo tudi manj sposobni. Vsekakor sem navdušena nad tem, da poudarjajo naše dosežke na svetovni ravni.

Ampak to bi po vseh teh letih presežkov na marsikaterih področjih lahko postalo bolj pričakovanokot pa dejansko je.

Potem se pa sprašujemo zakaj smo neopazni, zakaj npr. več svetovnih zvezd ne pride k nam na obisk, zakaj velika večina zemljanov še vedno ne ve kje ali kaj je to Slovenija.

Manjše države so bolj prepoznavne od naše Slovenije, je potem res problem v naši majhnosti?

Potem je tukaj seveda še drug faktor. Ker nismo najboljši na svetu v najbolj popularnih športih kot so nogomet, košarka ali hokej, še tukaj pademo skozi. Po drugi strani pa je Slovenija krepko najboljša v drugih športih (ples, streljanje, veslanje, met kladiva, plavanje, tek na smučeh, kolesarjenje, boks…), ampak ker to niso enako popularne športne panoge, to ne šteje enako.

Če vzamem za primer ples. Slovenci smo že vsaj 20 let prvi na vseh možnih svetovnih prvenstvih v modernih plesih. Naj poudarim SVETOVNIH! A šele Maestro po šovu Slovenija ima talent in Nika Kljun v videospotih znanih zvezdnikov so uspeli pridobiti malček več pozornosti medijev. In zmaga na svetovnem prvenstvu v plesu je nekako enako velika novica ali pa celo manjša kot izid ene od tekem v Hervis pokalu Slovenije.

Tudi na področju računalništva smo v samem vrhu, daleč najbolj sposobni in iznajdljivi, pa večina to sploh ve?

V medicini na področju operacij srca je Slovenska ekipa v svetovnem vrhu.

Premalo se cenimo kot narod, kot država. Po svetu hodimo in nas je skoraj sram povedati od kod prihajamo.

Sicer nimam ničesar proti drugim narodom in ljudem. A kljub temu sem izjemno ponosna, da sem Slovenka. Če na zaradi drugega se bodo čez 200 let otroci učili o nas v šoli, naslov poglavja pa bo: »Izumrla vrsta«. 😀

Samo dva milijončka nas je ali ni to nekaj na kar bi morali biti ponosni. Kitajcev je 1,3 milijarde, ali je kateri od njih kaj posebnega, nekaj redkega? Niti ne. (O Kitajcih ne mislim nič slabega!)

Če vas vse to še ni prepričalo da ste ponosni na našo kokoško, potem pa tudi ne vem. In ko smo že pri kokoški. Koliko držav na svetu pa je v obliki živali?

Vsak trenutek bi vsak človek na tem svetu moral biti ponosen na to od kje prihaja in v kar verjame.

Jaz zagotovo sem!

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.