Otroški dodatek in CSD

Naša država je mnenja, da je za otroka v socialno šibkih razmerah (beri: pri minimalni plači obeh staršev) dovolj 115€ mesečno. Vsi, ki že imate otroke se najbrž zavedate, da je to premalo. A danes ne bom govorila o tem…

Ob Tianovem rojstvu nam je seveda pripadal tudi otroški dodatek. Na podlagi najinih prihodkov iz leta 2009 so izračunali višino dodatka. Tako so nam dodelili znesek, ki nam je pripadal. Vse lepo in prav.

Na odločbi, ki sem jo prejela od centra za socialno delo je izrecno pisalo, da je spremembe v navedenih podatkih v odločbi (sprememba imena, stalnega prebivališča ali statusa zaposlitve) potrebno sporočiti najkasneje v osmih dneh.

Ker se je Sašo zaposlil en mesec pred Tianovim rojstvom in tega še niso imeli zabeleženega sem klicala na center. Tam mi je gospa, ki je tudi sestavljala našo odločbo razložila, da naj kopijo Sašove plače pošljem na center in zraven zapišem, da je prišlo do spremembe.

Vse to storim in v roku dveh tednov dobim nazaj novo odločbo. Da so na podlagi novih podatkov ugotovili, da sem upravičena do višjega otroškega dodatka, kot ga prejemam. Šlo je za razliko dobrih 15ih evrov.

Seveda zadevi nikakor nisem ugovarjala, saj niti pomislila nisem, da bi lahko kasneje prišlo do težav. Poslušala sem navodila socialne delavke. Sploh pa je bila to moja prva izkušnja s centrom za socialno delo v povezavi z otroškim dodatkom, saj menda vedo kaj počnejo…?

Teden dni nazaj sem domov prejela novo odločbo s strani centra za socialno delo. Namreč, da so pri preverjanju podatkov ugotovili, da smo prejemali previsok otroški dodatek in smo upravičeni samo do prvotnega zneska mesečno. Seveda smo zdaj dolžni razliko, ki smo jo prejemali zadnjih deset mesecev. Kar pomeni da ta mesec ne dobimo otroškega dodatka, naslednji mesec pa samo pol.

Sedaj sem se malo bolj poučila o vsem skupaj. Če se višina otroškega dodatka računa glede na dohodke preteklega leta (takrat torej iz leta 2009), zakaj so potem sploh spreminjali znesek?

Spremembo statusa zaposlitve pa sem prisiljena sporočiti sicer me lahko kazensko ovadijo. To, da so oni nove podatke vzeli v izračun je bila izključno njihova napaka. V zadnji odločbi pa je navedeno, kot da smo največji kriminalci, ker državo zavajamo z napačnimi informacijami.

Ko sem ponovno klicala je gospa seveda krivdo prevalila name in čeprav je zadevo razložila je priročno izpustila dejstvo, da so oni zašuštrali in da sem jaz ta grda, ker goljufam državo.

Kako naj potem sploh kdo verjame v socialni sistem, če pa najbolj osnovnih zadev ne uredijo, kot se spodobi. Da ne omenjam dveh popolnoma nepotrebnih odločb in vloženega truda in časa v to, namesto da bi se ukvarjali z resnimi socialnimi problemi, ki jih je v Sloveniji malo morje.

Pa sem sama socialna delavka in razumem da delujejo po določenem sistemu, ampak…no kako naj to lepo povem, socialni sistem pri nas je zelo slab! Obnašanje večine socialnih delavk s katerimi sem bila skozi ves proces od Tianovega rojstva v stiku pa je še slabše.

Zakaj potem sploh v tak poklic, če nimajo želje pomagati ljudem.

Preverite vse odločbe, ki jih dobite, zelo hitro vas okrog prinesejo in v mojem primeru, če bi šlo za obraten primer mi razlike, ki bi mi jo bili dolžni za to obdobje zagotovo ne bi vrnili…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.