Je šola res zastonj?

Res je, da nam večinoma še ni potrebno plačevati šolnin, a šolanje je daleč od tega, da bi bilo zastonj…

Ko smo mi hodili v šolo, kar še niti ni tako zelo doooolgo nazaj, smo lahko vsaj učbenike uporabljali od svojih starejših bratov/sester. Sploh v družini z veliko otroki se je to izkazalo za precej koristno in varčno. Danes je vse to popolnoma drugače.

Ne dolgo nazaj sem delala v papirnici, kjer se lahko kupijo tudi šolske knjige, učbeniki in delovni zvezki. Ravno ob takem času se tam namreč največ dogaja.

Po vsem kar sem tam spoznala moram reči, da je šla tale naša država v šolstvu res predaleč.

Če nekako spregledam dejstvo, da smo uvedli devetletko, medtem ko so v drugih državah še pred, že tem ugotovili, da to ni optimalen način izobraževanja otrok in so se vrnili na osemletko, pa nikakor ne morem mimo okoli vsega »sranja«, ki se dogaja okoli šolskega obveznega gradiva.

Delovni zvezki in učbeniki se praktično vsako leto zamenjajo, gre za minimalne popravke, morda samo zamenjava prve strani ali zaporedja poglavij. A to vseeno pomeni, da morajo starši kupiti novo verzijo. S čimer seveda založbe na veliko služijo in kar pomeni, da prenos med otrokoma, ki sta samo leto dni narazen, nikakor ni mogoč.

Vsako leto obstaja za isti razred osnovne šole, za isti predmet več različnih učbenikov, od različnih avtorjev in različnih založb. In potem je od učitelja in šole odvisno, katerega si je potrebno priskrbeti.

Da pa vse to ne bi bilo dovolj, se potem še dobesedno igrajo igrice in poimenujejo vseh 5 različnih učbenikov skoraj enako, npr: Slovenščina (učbenik in delovni zvezek), Slovenščina za vsak dan (učbenik, delovni zvezek in samostojno delovni zvezek), Slovenščina za vsak dan in vsakdan (učbenik, delovni zvezek in samostojni delovni zvezek).

In ja to so različni učbeniki in delovni zvezki.

Sicer se je nekaj govorilo o tem, da se bo vse poenotilo in da bo, vsaj v osnovnih šolah, vse enako, a vprašanje kdaj, če sploh bo res do tega prišlo. Res me zanima, ali pa je morda bolje, da sploh ne vem, kako bo s tem čez pet let, ko bo moj Tian prvošolček.

Čisto za občutek, delovni zvezki in potrebščine (brez šolske torbe) za tri osnovnošolske otroke stanejo okoli 700€. Za tri srednješolce hkrati pa si niti ne upam izračunati vsega,…

Naj sploh začnem, kako izjemno nemogoče je vse to plačati za večino…

Šola je zastonj, ane?

Načeloma nisem za šolnine, ampak ob vseh teh zneskih si ne morem kaj, da ne bi pomislila, da bi vse skupaj skozi celo leto (potrebščine, izleti in podobno) morda stalo manj, kot pa takole. Vsaj nihče nas ne bi skušal prepričati, da je šola zastonj…

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.