Gospodinjstvo, starševstvo: Mama 95% : Oče 5%?

Nekaj dni nazaj smo imeli družinsko praznovanje katerega se je udeležila tudi moja babica. Med drugim je na dan prišla tudi tema vlog staršev v gospodinjstvu. Babica je izjavila, da bi moški morali biti moški, ne pa da nekateri ostajajo doma namesto svojih partneric in opravljajo gospodinjska dela. Prav zgrožena je nad tem, da vidi vse več očkov z otroškimi vozički po drugi strani pa nekateri niti žarnice ne znajo zamenjati. Vem da je vmes hotela povedati, da so se moški pomehkužili, ne gre samo za vlogo očeta in mame.
Hm…
Moram se najprej vživeti v njeno razmišljanje. Popolnoma jasno mi je kako je včasih bilo in zakaj je ona takšnega mnenja. Vendar pa je šel čas naprej in nismo več v obdobju 50 let nazaj.
Sama zagovarjam »sodoben« način starševstva in vlog v gospodinjstvu. Enakopravni smo in vse kar je potrebno storiti doma in v povezavi z otroci se deli na pol. Seveda je na porodniški načeloma mati, kar razdeli zadeve malce drugače, a vsaka porodniška se enkrat konča in ne živimo več v časih, ko je mati kar lahko samo doma gospodinja. Denarja je premalo, velika večina žensk mora zato prav tako hoditi v službo.
Jaz osebno sem naravnost navdušena ko vidim očete na sprehodu z vozičkom. To se mi zdi res nekaj najlepšega. Sodelujejo v otrokovem življenju, razbremenijo mamico in podobno. In vse to še ne pomeni, da ne znajo zamenjati žarnice ;-).
Vem, da se razmišljanje mojih babic nikoli ne bo spremenilo. Je pa podobnega mišljenja kar precej ljudi. Vsak ima seveda pravico do svojega mnenja. Ne zdi pa se mi prav, da očetje, ki se ukvarjajo s svojim otrokom več, kot pa samo da poskrbijo za denar, doživljajo tak negativen odziv.
Ja bilo je tako včasih, ampak včasih tudi računalnikov ni bilo, tehnologija ni bila tako napredna, mobiteli niso obstajali. Zakaj pa potem še vedno ne peremo na roke in ne iščemo podatkov izključno preko telefona (pa še to samo stacionarnega, če sploh) in knjig?
In tako smo prišli do točke, ko moram Saša (tudi pred mojo babico) zagovarjati samo zato, ker je prav toliko del Tianovega življenja kot sem sama in ker se želi ukvarjati z njim.
Res smo daleč prišli…
Iz takšnega razmišljanja izhaja tudi mnenje marsikoga, da je mama vedno najboljše za otroka. To se je že večkrat izkazalo za neresnično, a kljub temu še vedno v večini primerov (če do tega pride) skrbništvo nad otroki dodelijo materam.
Nikakor ne želim v slabo luč spraviti vseh mamic. Mislim pa, da bi morali biti očki, ki želijo biti enakovredni v gospodinjstvu in pri vzgoji otroka za to spoštovani, ne pa da so obravnavani kot manj moški.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.