Spolnost po porodu

Rojstvo otroka na telesu ženske pusti kar nekaj posledic. Nekatere so popravljive, druge pa ostanejo za vedno. Sama se trenutno še ukvarjam z izgubo zadnjih kilogramov, ki mi jih je nosečnost prinesla.

Spremenilo pa se je tudi marsikaj drugega.

Imela sem toliko sreče, da na trebuhu nisem dobila strij, sem jih pa dobila na notranji strani stegen. Prerez presredka in kasneje počen šiv so pustili ne prav lepo brazgotino. Dojenje je pripomoglo k delovanju gravitacije na mojih dojkah. Noč le stežka mine brez obiska stranišča, razen v primeru, da se res izogibam pitju tekočin pred spanjem. Kljub Keglovim vajam se še vedno včasih med kihanjem zgodi, da mi uide kakšna kapljica. Moj trebušček je bil prej res čisto raven, najbrž ne bo nikoli več tak.

Večina teh sprememb se lahko popravi s plastičnimi operacijami, a to ni ravno rešitev, glede na to, da to ni najin zadnji otrok, da ne omenjam finančne dostopnosti.

Vse te spremembe nikakor ne pomenijo, da kakorkoli obžalujem, da sem postala mama, NIKAKOR! Je pa res, da vplivajo na samopodobo in na fizično privlačnost.

Spolnost z nekom, ki ga imaš zares rad, je nekaj najlepšega. Po porodu sem se zato spraševala dvoje. Ali se bom sploh kdaj toliko pozdravila in zacelila, da bi bilo to možno brez bolečin? Ali bom Sašu še vedno všeč, kljub vsem spremembam?

Trajalo je šest tednov od poroda, ko sem lahko preverila oboje. Na obe dilemi oz. vprašanji sem dobila pozitiven odgovor (oprosti Sašo, ker sem sploh kdaj dvomila, ne bom več ;-)). Vem pa, da nikakor ni vsepovsod tako.

Marsikateri partner od mame svojega otroka vse prehitro pričakuje, da se bo posvetila njegovim potrebam. Poleg fizičnih ovir so tukaj vsekakor tudi še druge. Skrb za otroka in neprespane noči ne pustijo ravno dodatne energije za še kaj drugega.

Nikakor ne pravim, da na intimnost kar pozabite v prvem letu po rojstvu otroka, ampak ženska potrebuje čas, da si opomore po nosečnosti in porodu. Nekatere potrebujejo več, druge manj časa, v vsakem primeru pa naj o tem, kdaj je pripravljena in kdaj je čas za spolnost, odloči ženska!

Še vedno obstaja veliko razmerij, kjer se od ženske pričakuje, da bo opravljala vse svoje »dolžnosti«, ne glede na vse. Mislim, da je to popolnoma nesprejemljivo in nečloveško, po porodu in vsemu kar ti porod lahko povzroči, kar takoj pričakovati kaj takšnega. Da o nezvestobi med nosečnostjo sploh ne začnem. Je res tako težko počakati tistih nekaj mesecev za nekoga, ki ga imaš rad in za to, da postaneš starš?

Kljub temu, da je Sašo sprejel vse spremembe, pa moram priznati, da se sama še vedno ne počutim čisto dobro v svoji koži. A tudi to se bo (upam) kmalu spremenilo.

Fizične spremembe ne pomenijo, da sem kaj manj srečna in na nikogar ne bi smele tako vplivati. Pomembno je, kaj je v notranjosti in če vas ima partner rad, ga vse spremembe, ki vam jih je porod prinesel, ne bodo odvrnile od vas! Porod je nekaj, kar zmoremo samo ženske in noben moški nas nima pravice obsojati zaradi tega, kar to na telesu morda lahko pusti.

Me prav zanima, če bi kateri od njih sploh zmogel roditi otroka, kaj šele, da bi po taki izkušnji še kdaj obsojal koga, ki ne izgleda popolno! Po drugi strani pa spoštujem vse tiste moške, ki kljub temu, da ne bodo nikoli vedeli, kako je biti noseč in kaj pomeni roditi, nudijo brezpogojno podporo svojim partnerkam. Le tako naprej 😉

 

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.