Igrače, igranje in domišljija!

Ena od najpogostejših stvari, ki jih otrok dobi v dar so prav gotovo igrače. Kar nekaj otrok jih ima zares preveč. Večina, če ne kar vse, pa so zanimive prvih pet minut, potem pa se na njih nabira prah.

Sama sem mnenja, da morajo biti igrače številčno omejene in obvezno z nekim namenom, praktične. Torej pametne igrače ali tiste, ki so narejene od samega otroka in poleg zabave otroku predstavljajo tudi izziv ter pozitivno vplivajo na njegov razvoj. Otrok mora znati uporabljati domišljijo in se znati igrati tudi npr. na travniku ali pa na plaži brez igrač.

Pri sovrstnikih mojega brata (15 let) opažam, kako so čisto brez idej, kaj bi sploh lahko počenjali ko se družijo, če se morajo znajti brez računalnika, DSIja, iPoda in podobnih zadevščin.

Včasih smo se ure in ure preigrali brez vseh takih ali sploh katerihkoli pripomočkov, nabirali storže, risali po pesku, raziskovali okolico, se šli športne igre,…

Tian je v svojih devetih mesecih prejel nekje deset različnih igrač. Midva sva mu od tega kupila samo eno, pa še to, za na voziček, da se lahko pritrdi, fiksira in tako jo celo uspemo prinesti tudi domov s sprehoda :-D.

Pri nas niso zanimive plišaste živalice, plastični lončki pisanih barv ali ropotuljice. Najbolj aktualne igrače so »klinčki« oz. ščipalke za obešanje perila, plastenke, tetrapak od mleka, tulec od papirnatih brisač, embalaža od kakava, kuhalnica, paket robčkov in podobno. Moram reči, da me izjemno veseli, da v tako običajnih in praktičnih predmetih vidi toliko zanimivega in se s tem dejansko tudi igra.

Sedaj ko smo na morju srečujem veliko staršev in otrok, ki so založeni z igračami za na plažo. Razumem koristnost kanglice in lopatke, žogice, pa tudi kakšne blazine za napihnit (ko je otrok dovolj star), kaj pa vse ostalo?

Za Tiana sem samo prvi dan s seboj nesla plastične lončke, da se bo igral z njimi v vodi, pa nikoli več. Enostavno jih ne potrebuje in jih niti noče. Dovolj mu je voda, sedenje med kamenčki in čofotanje. Kupili smo tudi obroč v katerem se prav tako počuti odlično.

Res me veseli, da zanj za na plažo potrebujem dejansko samo brisačo, kremo, plenico in vodo.

Res mislim, da se morajo otroci veliko preigrati in s tem tudi uživati, tudi v družbi nas staršev. Hkrati pa si želim, da bom znala v mojem sinku vzpodbuditi čut za domišljijo in uporabo stvari, ki so na voljo in popolnoma vsakdanje, da se bo res znal igrati, imeti lepo in zabavati (kasneje tudi brez računalnika ali televizije).

Naša okolica ponuja nešteto možnosti, najbolje, da kar začnemo 😉

 

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.