Plenice, kremice in previjanje

Kar nekaj staršev je mnenja, da je plenica za enkratno uporabo eden najboljših izumov s tega področja, po drugi strani pa še vedno obstajajo tisti, ki jih ne uporabljajo. Če pomislim, da so včasih vse to prali, celo prali na roke, si kar težko predstavljam. Moram reči, da sem kar navdušena nad vsemi današnjimi možnostmi.

Tudi tukaj gre seveda za različne ponudnike, za različno kvaliteto, za različno ceno.

Ob Tianovem rojstvu sva se odločila, da začneva kar pri visoko kvalitetnih, saj so res morale zadržati veliko tekočega, pa še dojenčkova koža je precej občutljiva. Ko se je začela gosta hrana, se je tudi »gostota« kakca spremenila, takrat sva lahko prešla na tudi tiste manj vzdržne in s tem tudi cenejše plenice.

Niso bile pa kar ta prve tudi primerne. Naletela sem na zelo trde in zelo neelastične plenice. Meni osebno je bilo pomembno, da so dovolj mehke, saj veliko časa preživi v njih in ni ravno dobro za njega, da mu povzročajo kakšne dodatne odrgnine.

Kmalu sem našla primerne in moram reči, da se izjemno dobro obnesejo, kljub temu, da so nekje pri dnu, glede na ceno, kar bi lahko pomenilo tudi slab izdelek. Na našo sreči ni vedno tako.

H previjanju pa sodi tudi primerno mazilo za ritko. K sreči nismo imeli težav z nobeno od kremic, nekaj smo  jih namreč dobili v dar. Spet pa gre za različne kvalitete in gostote. Ena od krem je puščala bele madeže na ritki, druga je bila izjemno mastna, tretja zelo kompaktna in zato težko mazljiva.

Samo previjanje zahteva vsekakor tudi čiščenje ritke in (v našem primeru) lulčka. V materinski šoli so nam svetovali uporabo vate in vode. Zelo, ampak res zelo, hitro sva ugotovila, da vata ni najbolj priročna, kmalu so zato vato zamenjale blazinice 9x11cm.

Za na pot uporabljamo mokre robčke, saj je tako najbolj praktično. Nekateri starši uporabljajo mokre robčke ob vsaki priložnosti, tudi doma. Tudi to je vsekakor odločitev vsakega starša posebej. Meni se predvsem zdi zanimivo to, kako ima veliko različnih ljudi res različen pogled na iste stvari in dokler s tem seveda ne škodijo otroku, imajo prav vsi tudi prav.

Plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice. Za okolje bi bilo vsekakor boljše, če bi v uporabo množično prišle spet pralne plenice. Vse bolj v ospredje prihajajo tudi eko plenice, ki so v veliki meri iz naravnih materialov, a žal večini (zaradi financ) še vedno nedostopne.

Prepričana sem, da prihodnost prinaša izboljšave na tem področju tako za otroke, kot za okolje 😀

 

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.