Čas samo zame!

Biti mama vsekakor spremeni celoten smisel življenja in vsakdanje zadolžitve. Tudi pri nas je seveda tako. Vseeno pa nisem hotela, da bi s tem ušlo, izginilo čisto vse, kar sem imela tudi prej.

Sem oseba, ki nikakor nimam težav s tem, da preživljam svoj prosti čas sama. Zelo rada berem in ni ga čez dobro knjigo, ki jo lahko preberem celo v kosu, ali pa vsaj v dveh delih. Od Tianovega rojstva je branje v takem obsegu seveda postalo praktično nemogoče, čas ko ga malček prespi običajno porabim za pospravljanje, kuhanje ali spanje. Že po tistem prvem mesecu od rojstva sem sklenila, da si vzamem svojih nekaj ur na teden.

Ker je dojenje potekalo na začetku na tri ure, si kaj več kot ta vmesni čas nisem mogla vzeti, a začeti je treba z majhnim in tudi to ne bo trajalo za večno.

Tako sem Saša prosila, če lahko enkrat tedensko (običajno je to ob nedeljah) Tiana odpelje nekam na obisk, ker potrebujem čas zase. Na mojo veliko srečo to še danes sprejema in me razume, podpira.

Žal pa opažam, da si redko katera mamica upa vzeti nekaj trenutkov zase. Res je, da je čas porodniške namenjen mamini skrbi za otroka. Res je, da ob dojenju težko začasno preložiš skrb za otroka na nekoga drugega in izgovorov je lahko res mnogo. A vse to nikakor ni razlog, da si ne bi vzele čas zase. S časom se utrujenost, izčrpanost in obremenjenost naberejo in v takem stanju je skrb za otroka, kaj šele več otrok nemogoča.

Nekateri so morda mnenja, da to pomeni, da ne zmorejo skrbeti za otroka ali da ne izkažejo hvaležnosti, ker so postale mame, da so morda slabe mame, ker si želijo kakšno urico biti same ali spet nešteto možnih razlogov.

Tudi s tem se ne morem strinjati. To, da potrebujem čas samo zase, nikakor in nikoli ne pomeni, da bi si za trenutek morda želela, da ne bi bila vlogi mame.

Za nič na svetu tega ne zamenjam in dala bi vse, ampak res vse za mojega sinka. Zato, da sem lahko najboljša mama, kar sem lahko pa potrebujem svojih pet minut.

Imam takšno srečo, da imam ljudi okoli sebe, ki to razumejo in me pri tem podpirajo. Upam, da si tudi vi vzamete kaj časa zase, pa če imate otroke, ali ne, če ste v zvezi ali pa morda ne.

 

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.