Šola za starše (2. del)

Prvo predavanje šole za starše…po začetnih preverjanjih o udeležbi, na kratko izvemo o zadnjem mesecu nosečnosti. Otrok naj bi se obrnil z glavico navzdol. Še večja obremenitev za hrbtenico, večja možnost za zastajanje vode, nastanek strij,…

Obstaja tudi možnost dekompresije. Po 32. tednu pripada vsaki nosečnici (zavarovalnica krije stroške). Gre za obleko, ki ustvari okolje breztežnosti in s tem razbremeni (predvsem) hrbtenico in noge, olajša vse na kar teža trebuha vpliva. Izjemno se priporoča, da se nosečnica udeleži tega. Omogočenih je 10 obiskov.

Čeprav so si nosečnosti podobne, pa ni nekih pravil. Lahko se trebuh spusti, lahko ne. Pred porodom odpade čep. Lahko 10 dni prej ali isti dan, lahko ga nosečnica opazi, ali pa sploh ne ve zanj. Lahko je rdečkast, prozoren ali bel. V obliki enkratnega sluzastega izcedka, ali večkratnih majhnih. Znakov, ki bi z gotovostjo napovedovali točen prihod otroka ni.

Drugo predavanje. Od tistih nekaj moških udeležencev iz prvega dne, se tokrat poleg Saša, pojavi samo še eden. Ne morem si pomagati, da ne bi bila zgrožena in ogorčena. Sledile so namreč teme o otroku, fiziologiji, zobozdravstvu in vsem, kar je pomembno za nosečnico in otroka. Partnerji pa, kot da jim je vseeno. Res je, da morda prav vse informacije, ki jih dobimo na šoli za starše, ne pridejo v poštev za čisto vsakogar. Vendar pa so ta predavanja z namenom in mislim, da bi se jih morali udeležiti tako nosečnice, kot njihovi spremljevalci.

V naslednjih nekaj predavanjih med drugim izvemo tudi vse o zobkih in katere flaške se priporočajo. Naj povzamem: Nobenih flašk ali dud. Za pitje kozarec ali po žlički. Tako naj bi bilo za otroka in njegove zobke najbolje. Potem pa pride na vrsto predavanje o prvi, drugi in tretji porodni dobi. Naj omenim, da je to predmet dveh predavanj, ki sta obvezna za partnerje, ki si želijo biti prisotni ob porodu. Druga možnost pa je, da se udeležijo enkratnega tečaja namenjenega izključno spremljevalcem. V obeh primerih je potrebno plačilo (16,69€) in prejem potrdilo o udeležbi.

Ko medicinska sestra razlaga, kaj vse se dogaja pred, med in po porodu, pokaže tudi slikice vseh teh dogajanj. Med drugim pokaže tudi slikico ženskega mednožja ravno v trenutku, ko ven pogleda cela otrokova glavica. Praktično celotno predavalnico prevzame zgražanje.

Ja ljudje, kaj ste si pa predstavljali? Kot, da so prvič videli kako izgleda ženska tam spodaj. In otroka je v trebušček nosečnice prinesla štorklja?

Seveda je pogled na vse skupaj malce nepričakovan, ampak mislim, da smo vsi dovolj stari, da je bila takšna reakcija čisto brez potrebe in da je vsem jasno, da otrok ne prinese štorklja, ampak se rodijo. Ja to običajno (če je vse kot mora biti) pomeni, da pridejo ven med nogami ženske.

Ali ga bo morda res prinesla štorklja? Hm… 🙂

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.