Center za socialno delo

Ena od obveznosti, ki je potrebna pred samim rojstvom otroka, je obisk centra za socialno delo. Tam se (60 dni ali manj, pred predvidenim datumom poroda) ureja starševsko nadomestilo, pomoč ob rojstvu otroka, ter priznavanje očetovstva.

In sva šla…najprej urediti porodniško zame in izpolniti v kakšni obliki želiva prejeti pomoč ob rojstvu otroka. Možna je namreč izbira različnih paketov, ki vsebujejo otroško opremo v vrednosti okoli 280€, ali pa se odločite za denarno izplačilo tega zneska. Po nekaj kratkih minutah je bilo to urejeno.

Sledilo je priznavanje očetovstva. Naj omenim, da je priznavanje očetovstva potrebno v kolikor partnerja nista poročena. Če pa sta poročena se pod otrokovega očeta avtomatsko vpiše partnerja.

Socialna delavka, študentka na uvajanju in midva. Predložila sva osebni izkaznici, iz katerih je najine osebne podatke vnesla v zapisnik. Vpisala je izobrazbo očeta (mamina izobrazba, iz meni neznanega razloga, ni pomembna) in predviden datumu poroda. Po tem je vprašala če morda že veva, kako bova poimenovala otroka in kakšen bo imel priimek.

Že nekaj časa seveda veva, da mu je ime Tian, priimek pa bo imel po Sašu. Zakaj? Tako sva se odločila, niti ne toliko zaradi kakšnih tradicionalnih navad, ampak enostavno zato, ker se bom tudi sama nekega dne pisala tako (upam :-)) in ker sva želela, da ima samo en priimek.

Četudi bi bil najin razlog popolnoma nesmiseln, grozen, čuden, kakršnekoli že, je to najin razlog. Sledilo je namreč ogorčenje s strani socialne delavke. V smislu: Ja zakaj pa to? Preden je nadaljevala, se je zadržala, da bi izrazila še kakšno mnenje iz tega naslova in tako se tudi sama nisva spuščala v konflikt.

Pa vendar. Tudi sama sem socialna delavka in nikakor ne želim še poslabšati že tako negativnega mnenja mnogih o mojem poklicu, vendar pa mislim, da njena vloga v tem primeru nikakor ni bila, da izrazi svoje mnenje okrog najine izbire priimka, imena, ali česarkoli drugega.

Počasi se bliža čas poroda, potrebno je urediti še vse papirje in končno nehati hoditi v službo :-).

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.